Home Curiozități AURORA BOREALĂ
AURORA BOREALĂ

AURORA BOREALĂ

6.09K
0

Partea întunecată a Aurorei Boreale: mituri și semnificații

Fenomenul natural Aurora Boreală ascunde unele secrete pe care numai localnicii le cunosc.

Dacă ești norocos și ajungi să vezi Aurora Boreală vei rămâne fascinat pe viață. Dar acest fenomen natural ascunde unele secrete pe care numai localnicii le cunosc.

Mai întâi de toate, termenul de Auroră Boreală, numele internațional cu care este definit fenomenul, a fost inventat de Galileo Galilei în 1619 și își ia numele de la Zeița romană a răsăritului „Aurora” și de la cuvântul „Borealis” adică „nordic”.

Localnicii care trăiesc în Laponia și care poartă numele de Sami, numesc totuși Aurora cu cuvântul „guovssahasat”, care înseamnă „lumina dimineții” sau „lumina de seară”. Este de asemenea numele unei păsări, vrabia siberiană, care are pene colorate și caracter foarte jovial.

Potrivit credinței vechilor finlandezi, sufletul unui vânător ar fi intrat în corpul vrabiei așa că uciderea acestei vrăbii siberiene aducea ghinion. Chiar și luminile nordice erau considerate spirite ale morților.

aurora boreală
sursă foto: Pixabay

Cuvântul finlandez pentru Aurora Boreală este „revontulet”, care înseamnă „vulpea de foc”. Vulpea de foc este un animal mitologic din țările nordice, foarte căutată de vânători. Potrivit legendei, de fapt, cine reușește să surprindă o vulpe de foc devine bogat și faimos.

O altă semnificație a „revontuletului” este „vraja”. Astfel, pentru popoarele nordice, aurorele erau vrăji ale forțelor întunericului și a luminii cu care se luptau în ceruri.

Cei care pot admira o auroră boreală pot observa că adesea se formează arcade pe bolta celestă. În poemul epic Kalevala (o regiune a Finlandei care se învecinează cu Rusia), aurora este definită ca fiind „poarta nordului”. În unele dialecte din aceste regiuni aurorele sunt încă denumite „porți arzătoare”.

Dar nu se termină aici. În nord, Aurora Boreală are o culoare verde palid: de aceea se credea că luminile nopții aparțineau celor morți. De exemplu, Inuiții din Groenlanda au crezut că sunt sufletele copiilor morți care se joacă în cer. Lumina nordică este, prin urmare, foarte respectată de oamenii mai fricoși din fire. Chiar și americanii erau convinși că este vorba despre sufletele morților care alergau călare pe cai și se jucau împreună.

aurora boreala
sursă foto: Pixabay

În rarele ocazii când sunt văzute în Europa Centrală și de Sud, luminile nordice sunt roșii. Acesta este motivul pentru care popoarele antice din Franța, Grecia și chiar Italia le-au asociat cu culoarea sângelui și, prin urmare, au fost un simbol al ghinionului. Se pare că în timpul războiului franco-prusian (1870-71) cerul a fost iluminat de o lumină roșie chiar în momentul în care câmpurile de luptă erau pătate de sângele soldaților căzuți. Povești similare sunt și din timpul războiului civil american, al Revoluției franceze și al altor bătălii istorice. Să fie doar coincidențe?

aurora boreala
sursă foto: Pixabay

Legende despre Aurora Boreală au ajuns până în Asia. În Orientul Îndepărtat, aurorele sunt un simbol al norocului: se spune că un copil conceput în lumina aurorei este destinat să devină un adult norocos.

Dacă poartă ghinion sau noroc nu se știe, însă ce se știe cu siguranță este că spectacolul oferit de Aurorele Boreale este unul nemaipomenit, nemaiîntâlnit, nemaivăzut.

 

Întrebări și răspunsuri

Unde este posibil să vezi Aurora Boreală?

Fenomenul de Aurora Boreală este un fenomen vizibil la anumite latitudini din diferite părți ale lumii și este vizibil numai în întuneric, departe de sursele de lumină. Locurile privilegiate pentru a vă bucura de spectacol sunt Norvegia, Finlanda, Suedia, Islanda, Rusia, Groenlanda, Canada și Alaska.

Când poate fi văzută Aurora Boreală în Islanda?

Islanda este una dintre țările în care puteți vedea cel mai bine Aurora Boreală, trebuie doar să vă îndepărtați de centrele orașului pentru a vă bucura de spectacol. Cel mai bun moment pentru a-l admira este din septembrie (uneori chiar la sfârșitul lunii august) până în aprilie. Cel mai bun orar este de la 18.00 la 1.00.

Cum se formează Aurora Boreală?

Aurora Boreală este un fenomen care se naște din particulele cu energie puternica din spațiu și soare. În timpul exploziilor solare, cantități mari de particule sunt trimise în spațiu. Când
aceste particule se intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului, se creează acest spectacol incredibil prin interacțiunea cu straturile superioare ale atmosferei. 

Unde se poate vedea Aurora Boreală în Finlanda?

Cel mai bun loc pentru a vedea Aurora Boreală în Finlanda este Laponia, vă recomandăm, de asemenea, Rovaniemi, Kiruna și Alta, unul dintre cele mai bune orașe pentru a vedea acest spectacol. Când? Din septembrie până în martie.

Când se poate vedea Aurora Boreală în Norvegia?

Între sfârșitul lunii septembrie și sfârșitul lunii martie, de la șase după-amiază la unu noaptea.

Iar în Suedia?

Cel mai bun moment pentru a vedea Aurora Boreală în Suedia este din octombrie până în martie.

 

(6092)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *