Home Curiozități CAPĂTUL LUMII – FINIS TERRAE: UNDE PĂMÂNTUL SE TERMINĂ ȘI ÎNCEPE MAREA
CAPĂTUL LUMII – FINIS TERRAE: UNDE PĂMÂNTUL SE TERMINĂ ȘI ÎNCEPE MAREA

CAPĂTUL LUMII – FINIS TERRAE: UNDE PĂMÂNTUL SE TERMINĂ ȘI ÎNCEPE MAREA

4.23K
0

Frumusețea de la capătul lumii

Din Norvegia până la Tierra del Fuego, iată cele mai fascinante „Finis Terrae”, sau mai bine zis „capătul lumii” de pe glob, unde contactul cu natura este extrem.

Finis Terrae: Zgomotul valurilor. Vârfurile munților și imensitatea mării. Capătul lumii a avut întotdeauna un farmec deosebit, metafore naturale ale extremului și necunoașterii. Unde mările se întâlnesc și apele se ciocnesc cu pământul, iar natura și spiritul par să coexiste.

 

Cabo da Roca, Portugalia

capătul lumii: Cabo da Roca
Cabo da Roca – sursă foto: Shutterstock

140 de metri deasupra nivelului mării. Acoperită de verde, până unde pământul se termină, fără avertisment, pe mare. „Aqui… Onde a terra se acaba e o mar começa…”, cum recită inscripția în portugheză. Un far din secolul al XVIII-lea semnalează pământul marinarilor. Vântul bate puternic dinspre ocean, iar valurile se izbesc cu o forță nimicitoare. Cabo da Roca nu este departe de Sintra. Se ajunge simplu cu transportul public, adică cu linia 403 de la stația Sintra.

 

Santa Maria di Leuca, Puglia (Italia)

Santa Maria di Leuca
Santa Maria di Leuca – sursă foto: Shutterstock

Un indicator spune „benvenuti, de finibus terrae”: în jurul petelor mediteraneene, măslini și ziduri de piatră seacă tipice peninsulei Salento. Și continuând spre mare coasta aspră, unde țărmul se termină și se îndreaptă spre mare. Un șuvoi de pământ se strecoară în Marea Ionică, salutând Albania, insulele grecești și Calabria la vest. Cel mai estic punct din Italia nu este Leuca, ci Capo Otranto. Aici se întâlnește Ionianul Adriatic, iar Albania este într-adevăr la o aruncătură de băț. În ambele locuri, când vântul suflă dinspre mare și aduce nori încărcați de furtună, sentimentul este acela de a descoperi unde se termină lumea. Dar suntem în Salento, vremea proastă nu își are locul aici și până în octombrie acest capăt al lumii este locul ideal pentru înot.

 

Nord Cape, Norvegia – capătul lumii european

Capatul lumii european: Nord Cape
Nord Cape – sursă foto: Shutterstock

O stâncă înclinată care se lansează în Oceanul Arctic de la înălțimea de 300 de metri. Nord Cape este considerat cel mai nordic punct al continentului european, capătul lumii în Europa. De fapt, Knivskjellodden, aflat încă pe insula Magerøya, este puțin mai departe spre nord. Rămâne imprimată fascinația de necontestat pe care Nord Cape o are și frumusețea extremă și sălbatică. În timpul verii, soarele este înalt după miezul nopții, de pe 11 mai pe 31 iulie; în timpul iernii, amurgul împiedică întunericul total. Admirarea fenomenului Luminilor Nordului este de neprețuit.

 

Finistère, Bretania (Franța)

Finisterre: Pointe du Raz
Pointe du Raz – sursă foto: Shutterstock

Vechile popoare celtice care au trăit în Bretania au crezut că aici se află granițele lumii. Vântul suflă puternic în partea cea mai vestică a Franței, Finistère. Regiunea face parte din Bretania, patria clătitelor sporturilor de apă și revoluțiilor. Realul Finis Terrae este Pointe du Raz, care domină marea de la înălțimea de 70 de metri. De aici este vizibilă o altă fâșie de pământ, este insula Senei, splendidă și nealterată. Vizitați și Pointe du Van și, în general, întreaga coastă a orașului Finistère printre faruri sugestive, stânci vertiginoase și mici orașe fortificate, bătute de vântul puternic care vine dinspre mare.

 

Finistere, Galicia (Spania)

Finisterre Galicia
Finisterre – sursă foto: Shutterstock

Când Decimus Brutus a sosit pentru prima oară pe stâncile Finisterre, el a fost sigur că a sosit în locul unde se termină țărmul și soarele moare. Punctul cel mai vestic al Spaniei este unul dintre cele mai fascinante locuri din Galicia. La Plaja Rostro, cu dune volatile care își schimbă forma la comanda vântului, pelerinii din Santiago de Compostela s-au spălat de eforturile Calei. Dincolo de Muntele Facho, unde celții venerau zeul soarelui, ajungem la Cabo de Finisterre. Nu este greu de înțeles de ce tocmai aici pelerinii au ars hainele pentru a se purifica de păcate. Stânci cu vedere la mare, orizontul uriaș și puterea oceanului, unde natura este în pace cu spiritul.Cape Horn, Ushuaia – Argentina

Cape Horn
Cape Horn – sursă foto: Shutterstock

Lumină strălucitoare, vânturi puternice și natură aspră. Venind la Ushuaia, cel mai sudic oraș de pe planetă, semnul de întâmpinare spune „Ushuaia, fin del mundo” în termeni incerți. Deși astăzi Cape Horn este atinsă de nave de croazieră și mulți se pot lăuda că au ajuns acolo, este o destinație pentru călătorii aventuroși hotărâți să meargă la extrem. Explorați Tierra del Fuego și orașul Ushuaia. Pe mica insulă Cape Horn se poate ajunge numai în anumite situații calme, dacă și când vremea este bună.

 

Capul Bunei Speranțe, Africa de Sud

Capul Bunei Speranțe
Capul Bunei Speranțe – sursă foto: Shutterstock

Legenda spune că olandezul zburător navighează de-a lungul secolelor pe apele din jurul Cape of Good Hope, scufundat după ce a promis că va reuși chiar și cu costul navigației eterne. Fără îndoială, finis terrae african are o semnificație simbolică puternică, la fel de puternică ca și puterea apei care se învârte în jurul promontoriului. În realitate, cel mai sudic punct al Africii este la un kilometru la sud-est de Capul Bunei Speranțe. Rezervația naturală care își ia numele de la Cape of Good Hope rămâne unul dintre locurile cele mai sugestive din vârful sudic al Africii de Sud. Plajele albe populate de cei mai mici pinguini din lume, sute de specii de păsări și alte animale, la doar 50 km de Cape Town.

 

Cornwall: Land’s End (capătul lumii) – Anglia

Capătul Lumii în Anglia
Land’s End – sursă foto: Shutterstock

În trecut se credea că acesta este punctul în care planeta noastră se termină cu adevărat și, în timp ce privim marea impetuoasă, cu orizontul fără margini, am putea încă să gândim așa.
Pentru a vizita această zonă, trebuie să conduceți până la golful Sennen Cove, un sat mic, dominat de o plajă albă nesfârșită, de peste 3 kilometri lungime. De aici, mergeți pe un drum accidentat dar frumos cu vedere la mare, traversând pajiști acoperite cu flori și vânt, până la indicatorul mitic care indică faptul că ați ajuns la destinație: Land’s End – Capătul Lumii. Traseul, dus-întors, durează aproximativ o oră și jumătate.

 

(4230)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *