Home Clasamente CEL MAI MIC STAT DIN LUME
CEL MAI MIC STAT DIN LUME

CEL MAI MIC STAT DIN LUME

13.67K
2

Care este cel mai mic stat din lume?  Iată clasamentul

Care este cel mai mic stat din lume? Iată lista celor 10 cele mai mici țări din lume: clasamentul oficial al țărilor cele mai mici după suprafața. Descoperă numărul de locuitori și cât de mari sunt micronațiunile europene: de la San Marino la Monaco.

Când cineva se gândește la un stat, adesea se gândește la ceva extrem de mare: o entitate politică care exercită putere asupra unui vast teritoriu, care este împărțit geografic în regiuni, provincii și municipalități. Dar, în realitate, nu toate statele sunt cu adevărat mari, după cum crede cineva. De fapt, există micronațiuni atât de mici ca și unele cartiere ale orașelor mari precum Londra sau New York. Iată clasamentul celor mai mici zece state din lume.

 

PozițieȚarăSuprafațăPopulație
1Vatican0,44 km²836 locuitori
2Monaco2 km²32.000 locuitori
3Nauru21 km²13.000 locuitori
4Tuvalu26 km²12.000 locuitori
5San Marino61 km²29.000 locuitori
6Liechtenstein160 km²37.130 locuitori
7Insulele Marshal181 km²68.000 locuitori
8Saint Kitts și Nevis261 km²54.960 locuitori
9Maldive300 km²393.500 locuitori
10Malta316 km²446.500 locuitori

 

Citește și: Cele mai mari țari din lume

 

1. Vatican

Capitala: orașul Vatican
Populație: 836 de persoane

vatican - cel mai mic stat din lume
Vatican, cel mai mic stat din lume – sursă foto: Pixabay

Cea mai mică națiune din lume este Vaticanul, cunoscut și sub numele de Sfântul Scaun (latină Sancta Sedes). Această țară se află în inima Romei și este centrul Bisericii Catolice. Punctul central al micronațiuni coincide cu Piazza San Pietro, una dintre cele mai frumoase piețe din Italia, care găzduiește cea mai importantă biserică din lume: Bazilica San Pietro.

Venitul său provine în parte din contribuții voluntare de la peste 1 miliard de membri ai Bisericii Catolice și, parțial, din vânzarea de ștampile, suveniruri și bilete de intrare la muzeele Vaticanului.

 

2. Monaco

Capitala: Monaco
Populație: 32.000 de persoane

monte carlo monaco
Monte Carlo, Monaco – sursă foto: Pixabay

Situat pe Coasta de Azur, Monaco găzduiește un număr mare de milionari și miliardari printre locuitorii săi. Acesta a fost remarcat pentru luxul său și pentru cazinourile sale, precum și pentru circuitul Montecarlo. Rata densității populației este printre cele mai ridicate din Europa.

 

3. Nauru

Capitala: niciuna
Populație: 13.000 de persoane

Nauru
Nauru – sursă foto: Shutterstock

Nauru deține două recorduri: este cel mai mic stat insular din lume și singurul stat care nu are capitală oficială; în plus, se pare că există un procent foarte mare de locuitori obezi în rândul populației.

 

4. Tuvalu

Capitala: Funafuti
Populație: 12.000 de persoane

tuvalu
Tuvalu – sursă foto: Shutterstock

Fost cunoscut sub numele de Insulele Ellice, Tuvalu este situat în Oceanul Pacific, la vest de Australia. Țara a aparținut teritoriului britanic, dar și-a câștigat independența în 1978. Nu se ajunge foarte ușor în Tuvalu, din acest motiv nu este o destinație turistică populară.

 

5. San Marino

Capitala: San Marino
Populație: 29.000 de persoane

San Marino
San Marino – sursă foto: Shutterstock

În top cinci găsim San Marino. Este a treia țară mai mică din Europa și are, de asemenea, procente excelente în termeni de PIB și șomaj.

 

6. Liechtenstein

Capitala: Vaduz
Populație: 37.132

Vaduz Liechtenstein
Clădirea Parlamentului din Vaduz, Liechtenstein – sursă foto: Shutterstock

Acest stat mic este înconjurat de Alpi, situat între Elveția și Austria. Aici majoritatea populației vorbește limba germană (limba oficială) și italiana. Liechtenstein este una dintre cele mai bogate țări din Europa în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu o rată foarte scăzută a șomajului.

 

7. Insulele Marshall

Capitala: Majuro
Populația: 68.000

Insulele Marshall
Insulele Marshall – sursă foto: Shutterstock

Insulele Marshall sunt o republică prezidențială până cu puțin timp în urmă controlată politic de Statele Unite ale Americii. Micul stat s-a născut în 1986 și este format din două arhipelaguri: Ratak și Ralik.

 

8. Saint Kitts și Nevis

Capitala: Basseterre
Populație: 54.961

Saint Kitts
Saint Kitts – sursă foto: Shutterstock

Aceste două insule, printre cele mai frumoase din Caraibe, sunt una dintre cele mai importante state printre cele din Marea Caraibelor.

 

9. Maldive

Capitala: Malé
Populație: 393.500

Maldive
Maldive – sursă foto: Shutterstock

Mai jos în clasament găsim o altă stare insulară: Maldive. Arhipelagul este o destinație turistică populară în Oceanul Indian. A devenit o țară independentă abia recent, fiind colonizată de europeni timp de mai multe secole.

 

10. Malta

Capitala: Valletta
Populație: 446.547

Malta
Malta – sursă foto: Shutterstock

Malta este o țară insulară din Marea Mediterană, o destinație turistică bine-cunoscută, apreciată pentru plajele sale incredibile.

 

(13671)

Share-uieşte cu prietenii 🙂
tags:

Comment(2)

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *