Home Curiozități CELE 7 MINUNI NATURALE ALE LUMII
CELE 7 MINUNI NATURALE ALE LUMII

CELE 7 MINUNI NATURALE ALE LUMII

2.24K
0

Cele 7 Minuni naturale ale lumii: care sunt cele mai extraordinare minuni ale naturii?

Ne va spune Corporația New Open World, care în 2011 a întocmit lista celor 7 minuni ale lumii naturale! Cine face parte și cine în schimb nu este pe listă?

Bineînțeles că în ceea ce privește alegerea acestor locuri naturale magice au existat multe discuții și critici. Siturile naturale în „concurs” au fost 440, iar printre cele 28 de finaliste au existat nume precum Grand Canyon din Statele Unite și Kilimanjaro din Tanzania, de o mare frumusețe și importanță mondială; protestele s-au născut când, arătând lumii lista câștigătorilor, locuri pe care toată lumea le-a crezut ar fi avut un loc sigur în această listă de prestigiu au fost înlocuite de altele, poate și mai puțin cunoscute. De altfel, lista nu include Marele Barrier Reef, perla Oceaniei, Marele Canion și Marea Moartă din Israel, peisaje naturale de mare valoare.
Atât de multă amărăciune, chiar din partea europenilor care nu văd nici unul din peisajele lor, munți sau zone naturale, care se află printre cele 7 minuni; chiar și italienii, care țineau pumnii strânși pentru Vezuviu au fost dezamăgiți de excludere. Dar să vedem care sunt locurile care au câștigat onoarea de a fi printre cele 7 minuni ale lumii naturale.

Ha Long – Vietnam

Ha Long, una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii
sursă foto: Shutterstock

Suntem în Vietnam, tocmai „Unde Dragonul coboară în mare”: acesta este sensul Ha Long, un adăpost al Golfului Tonkin, cu peste 3.000 de insule calcaroase bogate în peșteri carstice. Dintre acestea, doar două insule majore sunt locuite și oferă facilități turistice: Tuan Chau și Cat Bat. Celelalte insulițe sunt complet necontaminate și acoperite de o vegetație densă și luxuriantă tipică teritoriului; în unele dintre acestea, peșterile carstice sunt accesibile, conțin numeroase stalactite și stalagmite, precum și multe graffiti, datând probabil din secolul al XIX-lea. Locuitorii acestor oaze purpurii, un patrimoniu mondial UNESCO din 1994, sunt antilope, iguane și maimuțe.

Curiozitate: Legenda spune că Ha Long a fost formată în timpul unei bătălii dintre invadatorii vietnamezi și chinezi: zeii au contribuit la salvarea dragonilor, care au creat acest tip de perete, scuipând din gură bijuteriile enorme, care astăzi sunt insulițele care alcătuiesc golful.

 Insula Komodo – Indonesia

Insula Komodo, una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii
sursă foto: Shutterstock

Această insulă indoneziană este situată în Marea Flores, are o dezvoltare de coastă de aproximativ 160 km și este foarte specială deoarece în hinterlandul său se ridică dealuri de 800 m înălțime s.l.m. Vegetația sa, odată constituită dintr-o pădure ecuatorială tipică, este astăzi plină de mari palmieri. Este fauna acestei insule încântătoare care atrage mii de turiști în fiecare an; defapt, în Komodo este posibil să admirați cele mai mari șopârle vii din lume: Komodo varans, care își iau numele de la insulă.

 

Le Table Mountain – Sud Africa

table mountain
sursă foto: Shutterstock

Domină orașul Cape Town acest munte impresionant, cu vârful plat, erodat de peste șase milioane de ani. Aici se află mai mult de 1500 de specii de plante, arbori și arbuști tipici maquis mediteranean. Fauna tipică este constituită din animale mici, asemănătoare rozătoarelor: iracii din Cape, care frecventează fără teamă zonele în care turiștii merg.

Curiozitate: este singurul loc natural din lume care a împrumutat numele unei constelații: este Mensa, adică masă, o constelație descoperită în secolul al XVIII-lea de către astronomul francez Nicolas de Lacaille, în polul ceresc de sud, la sud de Orion.

 

Pădurea Amazoniană – Amazon

padurea amazoniana
sursă foto: Shutterstock

Acoperă 9 țări din America de Sud, cu o suprafață de aproape 4.500 km2; este cea mai mare pădure tropicală din lume și reprezintă aproximativ jumătate din pădurile tropicale rămase din lume. Pădurea Amazonului găzduiește râul Amazon, cel mai mare fluviu din lume în funcție de volum, și a devenit parte din cele 7 minuni ale lumii naturale, probabil pentru că găzduiește cel mai mare număr de specii de animale și plante din lume; o biodiversitate cu adevărat vastă și unică.

 

Insula vulcanică Jeju și tunelul de lavă – Corea del Sud

jeju island
sursă foto: Shutterstock

Suntem în marea care se învecinează cu Coreea de Sud, unde o insulă cu o anumită origine vulcanică atrage mii de turiști în fiecare an. Pe insula Jeju există aproximativ 300 de vulcani dispăruți; aceștia au ajutat la formarea în timp a tunelurilor de lavă, care se prezintă astăzi ca peșteri reale.
Principala atracție a insulei este Hallasan, un vulcan stins de aproape 2000 m înălțime; este cel mai înalt munte sud-coreean și în vârf descoperim un lac de origine vulcanică.

 

Cascadele Iguazù – Argentina/Brazilia

cascadele iguazu
sursă foto: Shutterstock

La granița dintre Argentina și Brazilia există un sistem splendid de aproximativ 275 de cascade de până la 70 de metri înălțime, care provin din râul cu același nume Iguazù și continuă aproximativ trei kilometri pe același curs de apă. Caracteristica care a permis ca acest loc încântător să fie printre minunile lumii naturale este un defileu în formă de U numit „Garganta del Diablo„, literal „Gâtul Diavolului”; are o adâncime de 150 de metri și o lungime de 700 de metri și marchează granița dintre cele două regiuni din America de Sud. În cea mai mare parte ocupă teritoriul argentinian, chiar dacă brazilienii spun că „de partea lor” spectacolul este mai frumos.Curiozități: conform legendei, formarea acestui sistem particular de cascade are origini divine. De fapt, un Zeu s-a îndrăgostit de o frumoasă fată, Naipù, și a pretins că se va căsători cu ea. Cu toate acestea, femeia era îndrăgostită de Caroba, dușmanul muritor al Zeului. Cei doi iubiți au fugit într-o canoe, iar Zeul, pentru a împiedica fuga acestora, a transformat morfologia râului în cascade. Naipù a căzut în ea și s-a transformat în stâncă, în timp ce Caroba s-a transformat într-un copac. Cei doi iubiți, astăzi, continuă să se uite unul la altul de la distanță, dar condamna Zeului îi va împiedica să se unească pentru totdeauna.

 

Parcul național al râului subteran Puerto-Princesa – Filipine

puerto princesa
sursă foto: Shutterstock

Parcul este situat în Filipine și este caracterizat printr-un mediu deosebit de carst; farmecul acestei zone naturale se datorează unui râu subteran navigabil pentru aproximativ 5 km din lungimea sa. Fluxul se varsă în Marea Chinei de Sud, trecând printr-un sistem de peșteri carstice bogate în stalactite și stalagmite, care vă va lăsa fără cuvinte pentru unicitatea excursiei.

Celelalte finaliste din lista minunilor naturale ale lumii

Mai jos sunt celelalte minuni care au ajuns în finală, dar nu au fost incluse printre „magnificele 7”:

 • Kilimanjaro, Tanzania
 • Golful Fundy, Canada
 • El Yunque, Porto Rico
 • Galapagos, Ecuador
 • Marele Canion, Statele Unite
 • Salto Angel, Venezuela
 • Grota Jeita, Libano
 • Insulele Maldive, Maldive
 • Insulele Bu Tinah, Emiratele Arabe
 • Marea Moartă, Israel și Iordania
 • Sundarbans, Bangladesh și India
 • Vulcanii Lodo, Azerbaijan
 • Yushan, Taiwan
 • Pădurea neagră, Germania
 • Țara lacurilor Mazuriene, Polonia
 • Montele Cervino, Elveția și Italia
 • Stâncile Moher, Irlanda
 • Vezuviu, Italia
 • Milfiord, Parcul național Fiordland, Noua Zeelandă
 • Marea Bariera Coralină, Australia și Noua Guinee
 • Uluru, Australia

 

(2237)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *