Home Curiozități CERNOBÎL ASTĂZI: ESTE ÎNCĂ LOCUIT?
CERNOBÎL ASTĂZI: ESTE ÎNCĂ LOCUIT?

CERNOBÎL ASTĂZI: ESTE ÎNCĂ LOCUIT?

9.97K
3

Cernobîl este încă locuit astăzi? Legende, curiozități, mutații: consecințele accidentului nuclear asupra Cernobîlului, Pripyat și a altor orașe-fantomă din zona de excludere

26 aprilie 1986: mulți dintre voi vă amintiți cu siguranță această dată, rămasă în istorie, dezastrul de la Cernobîl, un oraș ucrainean lovit de cel mai grav accident nuclear din istorie.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a cauzat 31 de decese confirmate, care, potrivit estimărilor ONU, au crescut la cel puțin 4000. Amploarea dezastrului a fost atât de mare încât nu numai Cernobîl și zonele înconjurătoare au fost afectate dar norii toxici au ajuns până în Scandinavia și în părți ale Americii de Nord.

Dar asta nu e tot: traseul acestui dezastru continuă și astăzi cu nenumărate cazuri de malformații, tumori și alte boli mortale datorate radiațiilor.

Au trecut peste 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl: dar ce s-a întâmplat exact? Sunt acele zone încă locuite astăzi?

 

Unde este Cernobîl?

Cernobîl este situat în nordul Ucrainei, în apropiere de granița cu Republica Belarus, un teritoriu care la momentul dezastrului era încă parte a URSS.

Nu toată lumea știe că, de fapt, centrala nucleară în care a avut loc explozia reactorului istoric 4 nu a fost localizată în Cernobîl. Se întâmpla defapt în orașul apropiat, Pripyat, la doar 14,5 km distanță.

De-a lungul anilor, au fost difuzate diferite versiuni cu privire la ceea ce s-a întâmplat în data de 26 aprilie 1986, la ora locală 01:23. Adevărul este că a fost o eroare umană, a cărei vină trebuie atribuită atât celor care au proiectat, cât și celor care se ocupau de întreținerea centralei nucleare. În timpul unui test la reactorul 4, unii operatori au încălcat diferite protocoale și reguli de siguranță, agravând un defect de proiectare existent la barele de comandă, care au scopul de a controla factorul de multiplicare k al reactorului. Acest lucru a dus la o creștere dramatică a forței nucleului și ulterior la explozia reactorului.

Explozia este urmată de un foc violent al grafitului conținut în miezul reactorului. Rezultatul: în câteva ore în atmosferă s-au dispersat cantități imense de izotopi radioactivi.

Accidentul a fost clasificat, în conformitate cu scara INES a accidentelor nucleare, cu gradul de severitate 7, cea mai mare posibilă. Radiațiile s-au răspândit imediat nu numai în Rusia și Republica Belarus, cauzând decese, boli cum ar fi tumori și leucemie, handicap, defecte congenitale, dar și în Europa și chiar în America de Nord. Se estimează că până la 5 milioane de persoane au fost afectate de radiații, iar dintre acestea, 240 mii de persoane au fost considerate cu un risc foarte mare. De asemenea, impactul asupra mediului a fost devastator: în multe zone plantele și copacii au murit, iar aceeași soartă au avut mai multe animale.

pripyat

Înainte de dezastru, în Pripyat locuiau circa 50.000 de persoane: astăzi sunt 0. Orașul este complet abandonat: la doar câteva ore după dezastru, toți oamenii au fost evacuați cât mai departe posibil. Clădiri precum școli, case, birouri publice se află neutilizate și la mila timpului; drumurile nu mai sunt folosite, iar pentru a le accesa, este esențial să aveți un permis special iar în momentul părăsirii zonei se face un duș special împotriva radiațiilor.

Gravitatea dezastrului a declanșat o adevărată anchetă pentru a identifica bolile și mutațiile genetice cauzate de accident: este dificil să se vorbească despre cifre oficiale, dar au existat numeroase cazuri de tumori tiroidiene și leucemie care au afectat în principal copiii și tinerii, de handicap la vârste mature și malformații asupra copiilor în perioada de gestație. Sunt vehiculate fotografii cu copii cu fețe desfigurate sau cu membre disproporționate.

Mai jos este un videoclip care prezintă câteva fotografii istorice destul de puternice, care ar putea vă pot marca.

Și animalele? Aici sunt prea multe legende: vorbim despre lupi care au început să mănânce câini, despre rândunele albe, pisici care nu mai pot da naștere pui de sex masculin. Adevăr sau mit?
Oamenii de știință susțin că multe animale de talie mare care nu trăiau în aceste zone au suferit mutații genetice care le-au făcut mai rezistente, și-au schimbat obiceiurile alimentare: lupii au reapărut, dar au o dimensiune mai mică decât la acea vreme, și a revenit bizonul european, absent de la începutul anilor ’90. Pe scurt, aici nu mai este omul care comanda.

 

Este Cernobîl locuită astăzi?

Ceea ce vă vom spune va uimi mulți oameni, dar răspunsul este da: Cernobîl este locuit astăzi. Se estimează că în prezent există aproximativ 500 de persoane cu o medie de vârstă foarte ridicată: tinerii au preferat să schimbe orașele și să-și construiască un viitor în altă parte. Locuitorii trăiesc în zone specifice și nu pot accesa zonele cu risc ridicat.

 

Este periculos să vizitezi Cernobîl? Informații privind tururi, riscuri și norme de siguranță

Vizitarea Cernobîlului este posibilă și sigură. Singurul risc privește accesul la zone cu contaminare ridicată, care sunt în mod evident interzise turiștilor. Având în vedere marea atracție pe care acest oraș o reprezintă, a apărut și un hotel: hotelul Pripyat, singurul pe o rază de 30 km și un punct de referință pentru turiști și operatori de turism – mai multe informații pe chernobyl-tour.com

Cu toate acestea, cel mai bun mod de a vizita locurile lovite de dezastru este turul de grup de o zi de la Kiev.
Costă între 60,00 și 90,00 € pe persoană și include:

  • transport de la Kiev
  • ghid privat în engleză și rusă
  • documentația pentru accesul în zonele dezastrelor (zone de excludere, orașul Pripyat, postul de radio sovietic)
  • este permis să se facă fotografii

Clipuri video de la Cernobîl și Pripyat astăzi:

 

 

(9971)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

Comment(3)

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *