Home Sfaturi de călătorie CUM SĂ SCRII UN JURNAL DE CĂLĂTORIE
CUM SĂ SCRII UN JURNAL DE CĂLĂTORIE

CUM SĂ SCRII UN JURNAL DE CĂLĂTORIE

5.10K
0

De ce să scrii o poveste de călătorie? Te întrebi ce este un jurnal și cum să începi să-l scrii? Iată un ghid cu informații și sfaturi pentru cei care doresc să își creeze propriul jurnal de călătorie online sau nu…

Călătoria este o experiență care ne permite să ne îmbogățim cunoștințele și conștientizarea, permițându-ne să venim în contact cu diferite culturi și moduri de trai. Cu cât merge mai departe un călător, cu atât mai mult învață să se cunoască pe sine și lumea din jurul lui. Călătoria este, fără îndoială, una dintre plăcerile vieții. Cel mai bun mod de a retrăi experiența plăcută a unei călătorii, a unui tur într-un oraș european, sau a unei călătorii în jurul lumii cu rucsacul în spate, este cel de a scrie un jurnal de călătorie. Unul dintre cele mai comune tipuri de jurnale este jurnalul de călătorie.

 

Ce este un jurnal de călătorie?

impresii de călătorie

Jurnalul de călătorie este un „loc” unde puteți scrie tot ce vă amintiți despre călătoria voastră și lucrurile noi pe care le-ați învățat. Este o colecție de aventuri, povestiri, amintiri și descoperiri. Indiferent de destinație, jurnalul urmărește călătorul în fiecare mișcare și este acolo pentru a aduna orice încredere mică, de la bucuria de a ajunge la destinație la tristețea întoarcerii, la cele mai profunde gândiri. Înainte de nașterea tehnologiilor moderne, jurnalul de călătorie era un notebook, o caiet alb, niște foi legate mai târziu. Astăzi, însă, există nenumărate posibilități de a ne colecta gândurile, de la documentele virtuale salvate pe calculator sau în cloud, la diverse aplicații pentru tablete și smartphone-uri, la bloguri și jurnale online de călătorie.De ce să scrieți o poveste de călătorie?

Există multe aspecte pozitive pe care le poate implica scrierea unui jurnal de călătorie, în acest ghid menționăm unele, cele mai importante. În primul rând, jurnalul ne ajută să ne amintim: scriind lucrurile pe care vrem să le facem sau să le vedem înainte de a pleca și pe cele pe care le-am realizat efectiv, nu vom uita nici motivele care ne-au împins spre acest scop și nici tot ceea ce am experimentat. Jurnalul de călătorie ne permite de asemenea să imprimăm toate lucrurile noi pe care le-am învățat: cultura unui loc nou, obiceiurile și modul de viață al oamenilor. În cele din urmă, dedicându-ne timp să scriem, ne va ajuta să reflectăm asupra noilor descoperiri, probabil prin re-citirea acelorași pagini după ceva timp.

 

Cum se scrie: iată 10 sfaturi

Poveste de călătorie

 • Folosește prima persoană
  Protagonistul jurnalului de călătorie ești tu și este corect ca emoțiile experimentate să fie narate în prima persoană. Spune și împărtășește povestea personală cu posibili cititori. Nu scrii un raport sau proiectezi un documentar, înregistrezi un fragment din viață! Fii tu însuti!
 • Redă anecdote unice în jurnal
  Fiind extrem de personal, jurnalul conține experiențe care ne marchează mai mult decât altele. Încercă să lași cuvintele să strălucească prin ceea ce te impresionează cel mai mult! În acest fel povestea ta va fi unică!
 • Creează un echilibru între informații și emoții
  Poți fi destul de precis în același timp ce exprimi emoțiile pe care vrei să le transmiți.
 • Gândește-te cui este adresat jurnalul
  Este doar pentru tine, îl vei arăta prietenilor și rudelor sau intenționezi să-l publici pe web? Răspunsurile la aceste întrebări pot influența unele informații pe care dorești să le incluzi sau nu în poveste. Chiar și tonul stilului narativ și scris va influența alegerile tale.
 • Utilizează o schemă
  Încearcă să te gândești la o schemă, subliniind fiecare pas și fiecare etapă, inclusiv călătoria cu avionul sau pe uscat, locurile vizitate etc. Ar fi util să ai o agendă deja divizată.
 • Rezervă-ți un moment de scris în timpul călătoriei
  Călătoria ta este alcătuită din multe etape și o să ai puțin timp pentru a lua notițe în timp real? Încearcă să îți rezervi o oră pe zi pentru a scrie, poate la sfârșitul zilei, când te poți relaxa pentru câteva momente.
 • Păstrează mărturiile
  Păstrează bilete de intrare, bilete de transport, broșuri sau fluturași. Ele sunt mărturii prețioase ale experienței tale, pline de informații utile pentru povestea ta!
 • Scrie zilnic
  Fiecare contribuție la jurnalul de călătorie nu trebuie neapărat să fie lungă și strălucitoare, dar trebuie să fie zilnică. Scrie în fiecare zi, chiar dacă numai mici detalii, fiecare lucru mic este util să îți amintești! Dacă nu scrii pentru câteva zile, riști să pierzi obiceiul și să anulezi eforturile inițiale. Rezultatul? Un jurnal incomplet și deci inutil.
 • Folosește dialoguri și vorbire directă
  Povestește despre cele mai amuzante și mai neobișnuite conversații, fără a uita virgula!
 • Trimite recunoștință
  Asigură-te că în jurnalul tău îți arăți recunoștința pentru ceea ce ai trăit și ai învățat.

Jurnal de călătorie online? Iată câteva alternative

jurnal de vacanță

Dacă vrei ca experiența ta de călătorie să fie citită, comparată și apreciată de alți utilizatori, te poți gândi la realizarea unui jurnal de călătorie online. Există diferite platforme create special pentru a permite oricui, chiar și celor care nu sunt experți în computere și web, să creeze și să gestioneze cu ușurință un jurnal virtual de călătorie. Alegerea dintre blog (sau jurnal online) și versiunea pe hârtie este subiectivă și depinde de modul în care călătorești. WordPress este un exemplu de platformă pentru crearea unui blog în care poți colecta jurnalele de călătorie online.

Știai că și pe injurullumii.info există o secțiune dedicată jurnalelor de călătorie? La link-ul https://injurullumii.info/jurnale-de-calatorie vei putea citi multe experiențe ale cititorilor noștri… iar partea ce mai frumoasă este că putem publica chiar și povestea ta de călătorie!

 

(5103)

Share-uieşte cu prietenii 🙂
tags:

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *