Home Jurnal de călătorie Austria JURNAL DE CĂLĂTORIE VIENA ȘI SALZBURG
JURNAL DE CĂLĂTORIE VIENA ȘI SALZBURG

JURNAL DE CĂLĂTORIE VIENA ȘI SALZBURG

791
0

 

În ultimele zile ale lunii august, începe minunata noastră călătorie spre orașul imperial Viena, făcând prima oprire în micul oraș Salzburg. Permiteți-mi să încep prin a spune că am făcut această călătorie cu mama. Ea m-a sfătuit să vizitez acest oraș. Fusese deja acolo cu ani în urmă și avea amintiri frumoase. Era curioasă și fericită să revină la Viena cu mine.

 

Prima zi: Salzburg

Plecăm dimineața devreme spre aeroport, cu un ochi încă în lumea viselor, pentru a ajunge în orașul Salzburg la începutul după-amiezii. Suntem întâmpinați de un ghid local, îmbrăcat complet în haine tradiționale, pentru a începe vizita. Începem cu centrul istoric, trecând prin frumoasa Residenzplatz, de unde ne putem bucura de o frumoasa priveliște asupra palatelor și bisericilor, pentru a ajunge la Catedrala Sf. Virgil, o biserica minunata în stil baroc. Continuăm spre Mozartplatz, în timp ce admirăm casele pitorești decorate pe pereți, pentru a ajunge la locul unde se află casa faimosului artist Wolfgang Amadeus Mozart, unde s-a născut și a trăit în tinerețe. Acest geniu renumit este mult iubit de populația austriacă, atât de mult încât i s-au dedicat niște bomboane delicioase de ciocolată, numite „Bilele lui Mozart” (Mozartkugel), suvenirul numărul 1 pentru turiști.

Salzburg Mozart
Casa Mozart Salzburg

Surpriza finală? Strada Getreidegasse, simbol al orașului, cu semnele sale mici deasupra fiecărui magazin, care se încadrează într-o plimbare romantică. Pentru seara, o cină tipică pe bază de pui pe orez cu busuioc (de te lingi pe bot), în minunatul nostru hotel de munte în stil cabana.

Strada Getreidegasse Salzburg
Strada Getreidegasse, Salzburg

 

A doua zi: Viena

De dimineață plecăm spre unul dintre cele mai frumoase și elegante orașe pe care le-am vizitat vreodată: Viena. Începem descoperirea centrului istoric din Albertinaplatz. Vedem imediat prima operă de artă senzațională din acest oraș: Catedrala Sf. Stefan în stil gotic, cu un mic acoperiș acoperit cu plăci glazurate colorate și cu turnul clopotniței medievale, printre cele mai înalte din lume.

Catedrala Sf. Stefan Viena
Catedrala Sf. Stefan

Continuăm pe faimosul bulevard Greben, plin de magazine de mărci renumite și de patiserii renumite, cum ar fi Demel, unul dintre cele mai vechi din oraș. Ajungem la primul castel imperial al călătoriei noastre: Hofburg sau așa-numitul Castel de Iarnă, deoarece a fost folosit ca reședință de iarnă de familia imperială a habsburgilor. Lângă acesta este Biserica Augustinienilor, care găzduiește monumentul funerar al Mariei Cristina din Austria. Dar asta nu e tot! Încă în aceeași clădire, dar într-o altă aripă, se află sala de gală barocă a Bibliotecii Naționale a Austriei, una dintre cele mai vechi și mai frumoase din toată Viena. Pe scurt: stați tot timpul cu nasul să admirați cărțile vechi.

Viena - Hofburg
Castelul Hofburg

Sfârșitul zilei trece prin parcul care împarte cele doua muzee impresionante de istorie naturală și istoria artei, în care a fost construita o statuie în cinstea lui Mozart.

 

A treia zi: Viena

Odihnite și spălate, începem noua zi de vizită. Începem turul orașului prin vechiul Wiener Ringstraße, înconjurat de magnificele monumente construite de Habsburgi, cum ar fi Opera, Parlamentul, impunătoarea Primărie și Biserica Votivă cu magnificele sale domuri ascuțite. În cele din urmă, ajungem la Dunăre, care se desfășoară de-a lungul noii părți al orașului, construit de arhitectul-artist Hundertwasser. Pauza de masa o facem pe roata panoramică din parcul Prater, unul dintre simbolurile orașului, din care puteți avea o priveliște minunata asupra întregului oras, într-un tur complet care durează aproximativ 15/20 de minute. Mai mult decât mâncare, furculița rămăsese încă în mijlocul aerului, pentru că eram cu gura deschisă când am văzut peisajul!

Viena Prater
Roata Panoramică din Parcul Prater

După-amiaza, am pornit spre unul dintre cele mai interesante locuri din Viena: Castelul Schonbrunn sau, de asemenea, cunoscut sub numele de Castelul Prințesei Sissy, prințesa mult iubită a poveștilor copilăriei noastre. Cu peste 1.400 de spații uluitoare nu poți decât să fii fermecat de măreția sa! Dar surpriza nu s-a terminat acolo.

Schonbrunn - Viena
Castelul Schonbrunn

După vizita castelului, un frumos parc imens se deschide până cât poți vedea cu ochii, îngrijit în fiecare detaliu. Trecând prin întreaga grădină (durează aproximativ 20 de minute), se ajunge la un punct panoramic asupra orașului. Nu este ceva magic? În cele din urmă, petrecem o seară tipică într-o tavernă de pe dealurile vieneze, cu muzică și cântece, unde nu poate lipsi celebrul wurstel cu sos de iaurt și ștrudel tradițional.

 

A patra zi: Viena

 

Din păcate, am ajuns la ultima noastră zi la Viena. Melancolia este deja simțită în aer, deoarece am rămas fascinate de acest oraș. Dar forța și curajul nu ne lipsește. Prima oprire este ultimul castel din oraș: Palatul Belvedere, construit de prințul Eugen de Savoy, în care se găsește un muzeu cu multe picturi de diverși artiști, precum și camere somptuoase. Printre acestea se numără faimoasa pictură „Bonaparte traversând Marele Saint Bernard” de Jacques-Louis David și cea mai admirată și iubită pictură a vienezilor însuși, atât de mult încât să o considere un simbol: “Sărutul” de Gustav Klimt. În afara castelului, puteți admira un parc plin de flori și plante. Decidem să luam prânzul în centru și apoi să cumpărăm niște suveniruri ca amintire.

Belvedere Viena
Palatul Belvedere

Seara se termină într-un alt restaurant tipic, unde ni se servește un șnițel vienez și o felie gustoasă de faimosul tort austriac Sacher. În ceea ce privește deserturile, toate trebuie să încercate! Dar singurele care se pot lua acasă în bagaj sunt doar ciocolatele lui Mozart din Salzburg.

 

A cincea zi: drumul spre casă

Din păcate călătoria noastră s-a terminat a 5-a zi. După micul dejun în hotel plecăm spre aeroport.

viena tramvai

Care sunt concluziile mele? Vacanța noastră în Viena și Salzburg a fost minunată… nu aș mai face-o de o sută de ori, ci o mie de ori! Nu numai că Viena va rămâne în inima mea pentru frumusețea și măreția ei rafinate, dar și pentru surprinzătorul Salzburg.

 

(791)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *