Home Destinații Europa Italia 10 LOCURI DE VĂZUT PE LACUL GARDA
10 LOCURI DE VĂZUT PE LACUL GARDA

10 LOCURI DE VĂZUT PE LACUL GARDA

7.57K
3

Un ghid complet și detaliat al celor 10 lucruri de făcut și de văzut pe Lacul Garda

Să-l numești ”lac” este un pic limitator, deoarece este cel mai mare lac italian, cu o suprafață de 370 kilometri pătrați. Ar fi corect să considerăm că este o mare între munți, pentru că acest sentiment îl poate avea cine încearcă să se uite la el: în orice direcție s-ar întoarce privirea, nu-i poți înțelege limitele.

Lacul Garda se află în trei regiuni italiene: Lombardia, Veneto și Trentino-Alto-Adige, oferind o varietate de peisaje extraordinare. De la munții cu zăpadă la dealuri, până la orașele mici de pe maluri, inclusiv unele insule în mijlocul lacului, Lacul Garda este o destinație care reușește să fie plăcută tuturor, în orice moment al anului. În această pagină vă vom arăta câteva dintre locurile de vizitat și cele 10 lucruri de făcut și de văzut dacă decideți să petreceți câteva zile pe Lacul Garda.

 

1. Castelul Sirmione de pe Lacul Garda

Sirmione - Lacul Garda
Castelul din Sirmione, Lacul Garda – sursă foto: Pixabay

Castelul Scaligero din Sirmione datează din jurul anului 1250 și este unul dintre cele mai bine conservate castele din Italia.

Astăzi se află într-o stare perfectă de conservare și este deschis în totalitate vizitatorilor: două turnuri care domina lacul și un doc, încă funcțional, păstrează un lapidar din epoca romană.

Castelul din Sirmione este o fortăreață sugestivă, cu vedere directă la lac, care este accesat printr-un pod plutitor deasupra apei. Cele 146 de scări vă permit să ajungeți pe căile de acces și să admirați zona înconjurătoare. De asemenea, intrarea în castel este singura modalitate de a intra în centrul istoric al orașului Sirmione: puteți descoperi istoria acestui centru și a unuia dintre puținele structuri defensive ale lacului din Italia.

Construit de Mastino I Della Scala, Castelul din Sirmione este legat de numeroase legende, inclusiv de cel al lui Ebengardo și al iubitei sale Arice. Potrivit legendei, într-o seară la castel un cavaler a cerut ospitalitate: fiind lovit de frumusețea Aricei, a intrat în camera sa. Arice l-a refuza iar cavalerul a înjunghiat-o. Ebengardo, la rândul său, și-a ucis rivalul. Iar de atunci, în nopți furtunoase, spiritul cavalerui umblă în jurul castelului în căutarea iubitei sale.

 

2. Peșterile lui Catullo din Sirmione

grotte catullo sirmione
Peșterile lui Catullo din Sirmione – sursă foto: Shutterstock

”Le Grotte”, așa a fost numită această Domus Romana înaintea săpăturilor din anul 400. Sunt de fapt rămășite bine conservate ale unei vile romane construită în primul secol, iar acum este considerată cel mai important exemplu de vilă romană din nordul Italiei.

Referința la poetul din Verona, Catullo, datează din 1400, dar în realitate nu există dovezi clare ale legăturii sale cu acest loc deoarece vila a fost construită după moartea sa. Complexul astăzi, ca și acum o mie de ani în urmă, se extinde pe aproximativ 2 hectare ale peninsulei Lacului Garda: structura originală a avut trei etaje și o terasă lungă, îndreptată către cele două laturi ale lacului.

Exista un departament eficient de băi termale, ca dovadă că Sirmione era un oraș spa de excelență deja cunoscut de romani. Astăzi, vila este deschisă publicului și are o pădure mare de măslini și un muzeu. Datorită unei operații de recuperare, cei 1.500 de măslini ai vilei dau naștere unui ulei de înaltă calitate. Muzeul în schimb are o serie de descoperiri arheologice de aici și din alte vile romane de pe Lacul Garda, precum și o documentație detaliată a istoriei lacului și popoarelor sale de la Preistorie până în Evul Mediu.

 

3. Isola del Garda

Isola del Garda
Insula Garda, Vila Ferrari – sursă foto: Shutterstock

Insula Garda, cunoscută și sub numele de Isola Borghese, este cea mai mare insulă de pe Lacul Garda și este situată la aproximativ 200 m de coastă, pe teritoriul San Felice del Benaco.

Pe insulă se ajunge cu barca și este deținută de contele Cavazza, care din 2002 a organizează excursii ghidate în parcul pitoresc și în vila Ferrari, un exemplu minunat de o vilă construită la începutul anilor 1900, fiind singurul exemplu de stil neo-gotic venețian pe Lacul Garda.

În plus față de vilă și grădinile sale, Insula Garda merită o vizită pentru istoria sa fascinantă.

Acest loc a fost de fapt deja locuit în vremurile romane, așa cum reiese din pietrele funerare și rămășițele templelor găsite aici și a fost pentru mult timp un refugiu pentru pirați, înainte de a deveni un important centru ecleziastic datorită intervenției Sfântului Francisc de Assisi care a construit aici un mic schit. De-a lungul secolelor, insula a trecut prin mai mulți proprietari și a văzut mulți oameni celebri: în plus față de Sf. Francisc de Assisi, aici au stat Dante Alighieri, Sf. Anton din Padova și Adelaide Malanotte, interpret principal al operelor lui Rossini.

 

4. Riva del Garda

Riva del Garda
Riva del Garda – sursă foto: Shutterstock

Riva del Garda, în regiunea Trentino, este una dintre cele mai nordice locații ale Lacului Garda și se bucură de un farmec deosebit. Aici, lacul se îngustează și este prins între stânci înalte de pe Muntele Rocchetta: apa este mai rece și mai albastră, în peisaj sunt prezenți Munții Dolomiți din apropiere și tăcerea devine tot mai intensă, deoarece pe partea aceasta a lacului navigația cu motor pe Lacul Garda este interzisă.

Riva del Garda, după cum sugerează și numele (”riva” înseamnă țărm), are vedere la lac și este o stațiune turistică dotată, bine întreținută și bogată în istorie, locuită încă din vremurile romane și cu numeroase mărturii ale trecutului său medieval.

În centru se găsește Turnul Apponale, monumentul cel mai important al orășelului, care datează din 1220 iar Primăria a fost reconstruită de venețieni în 1400. O plimbare în piață vă permite să respirați farmecul austro-ungar. Merita o vizita, de asemenea, Biserica dell’Inviolata, un bun exemplu de stil baroc construit în 1603 și cartierul medieval al Marocului… și bineînțeles nu poate lipsi o plimbare pe malul lacului.5. Limone sul Garda

Limone sul Garda
Limone sul Garda – sursă foto: Shutterstock

Limone sul Garda este unul dintre cele mai vechi și mai bine conservate orășele, cu vedere la Lacul Garda. Originile numelui sunt incerte: ar putea rezulta din „limes”, frontieră în latină, dar în realitate lămâiele domină această mică perlă a lacului. Limone a fost întotdeauna cunoscut pentru cultivarea fructelor citrice, care, datorită brizei lacului și microclimatului său, au fost întotdeauna cultivate în „limonere”. Acestea sunt niște terase protejate, una peste cealaltă, unde se găsesc plantate magnifice plante de citrice. Cel mai faimos, este Limonaia del Castel, care datează din 1700 și este acum deschis publicului.

În plus față de faimoasele lămâi, veți găsi cedri, mandarine, chinotti, kumquats. Centrul istoric al orașului Limone sul Garda este, în schimb, este format de alei plăcute, piețe și case vechi de pescari.

Astăzi casele sunt renovate și deschise turiștilor pentru vacanțe. Nu puteți pierde biserica San Pietro in Oliveto: construită în secolul al IX-lea, este una dintre cele mai vechi biserici romanice din zonă și datorită restaurării din 1989 astăzi puteți admira picturile originale.

 

6. Gardaland și celelalte parcuri de pe Lacul Garda

Parcul de distracții Gardaland
Parcul de distracții Gardaland – sursă foto: Shutterstock

În plus față de peisajele de neuitat, natura neatinsă și satele oprite încă în timp, Lacul Garda oferă, de asemenea, o serie de parcuri moderne și tematice pentru întreaga familie. Cele mai multe dintre parcuri sunt situate la câțiva kilometri de țărmurile lacului. Parcurile de distracții ale lacului Garda sunt, în general, deschise în perioada aprilie – sfârșitul lunii octombrie, cu deschideri speciale în timpul sărbătorilor de Crăciun și în weekend.

Se începe de la celebrul Gardaland, cel mai mare parc de distracții din Italia, cu peste 35 de atracții tematice pentru tineri și bătrâni care se îmbogățesc în fiecare an: parcul este situat în Castelnuovo del Garda, în provincia Verona.

Iubitorii de aventură nu pot pierde parcurile tematice Caneva World: Movieland, dedicat lumei cinematografiei cu spectacole, divertisment și reconstituiri de seturi de film; și Caneva Water Park, un paradis pentru piscine mari și mici, cu topgane, atracții și jocuri cu apă. Ambele parcuri sunt situate în Lazise sul Garda, în provincia Verona.

Parco Natura Viva în schimb, este o grădină zoologică cu mai mult de 1500 de animale din 200 de specii diferite de pe toate continentele. O oportunitate perfectă, chiar și pentru copii, de a învăța a proteja speciile de animale din lume. Dar să nu vă gândiți că vizitați o grădină zoologică simplă: parcul este un centru de protecție, cercetare și conservare a animalelor și include parcul Safari cu mamifere și păsări africane și o zonă complet dedicată dinozaurilor.

 

7. Duomo di Salò pe Lacul Garda

Catedrala din Salò Lacul Garda
Catedrala din Salò – sursă foto: Shutterstock

Catedrala din Salò (Duomo di Salò), în provincia Brescia, este în stil gotic târziu și merită o vizită, pentru că dă senzația vizitatorul de a retrăi în anul 1453, când a fost pusă prima piatră.

Chiar și fațada: simplă, neterminată, compusă din cărămizi, a fost îmbogățită în 1509 numai de un portal de marmură în stil renascentist. În interiorul acestuia se află, printre altele, lucrările lui Paolo Veneziano, Romanino și Moretto. Catedrala din Salò este cel mai important loc de închinare în oraș. De asemenea, este renumită pentru crucea din lemn aurit din altar, care datează din secolul al XV-lea. Bogat sculptat și străpuns, este una dintre cele mai importante exemple de artizanat din zonă.

 

8. Tremosine

Tremosine
Tremosine – sursă foto: Shutterstock

Continuând de-a lungul drumului național 45 bis (adică Gardesana de Vest), strada devine tot mai îngustă: pe dreapta lacul și pe stânga munții stâncoși din Parcul Alto Garda Bresciano. Deasupra acestor stânci se află Tremosine, inclus și pe lista celor mai frumoase sate din Italia.

Drumul Forrei (SP38), care duce de la malul lacului la Tremosine, este numit „cel mai frumos drum din lume”. Într-adevăr cu impact “wow”: șase kilometri de curbe palpitante pe lângă râul fluviului Brasa, care a fost, de asemenea, o scenă pentru urmărirea lui James Bond în Filmul 007: Partea lui de Consolare.

Suspendat între cer și pământ, Tremosine nu a scăpat de atenția turiștilor și a celor care caută un colț al lumii, să se relaxeze.

Nu ratați „Terrazza del Brivido” (terasa fricii), suspendată la 350 de metri deasupra Lacului Garda, lasă fără respirație chiar și pe cei fără frica de înălțime… veți avea senzația de a zbura exact ca pescărușii de sub voi.

 

9. Muntele Baldo (Monte Baldo)

Monte Baldo
Lacul Garda văzut de pe Muntele Baldo – sursă foto: Pixabay

Monte Baldo este un munte cu vedere la Lacul Garda, care a fost întotdeauna o destinație pentru vacanța de iarnă și de vară.

Începând cu secolul al XVI-lea, Monte Baldo este cunoscut drept Grădina Botanică a Europei datorită florei bogate care se găsește acolo: plantații de măslini, pini, stejari, portocali și palmieri alcătuiesc același tablou incredibil. Pe Monte Baldo se pot găsi patru zone climatice, fiecare având o vegetație proprie diversificată de celelalte: zona mediteraneană (până la 700 m), zona de munte (de la 700 m până la 1500 m), zona nordică (de la 1500 m până la 2000 m) și zona alpină (de la 2000 m).

În timpul verii, Muntele Baldo este locul ideal pentru plimbări lungi într-un mediu de mare interes geologic și naturalist, fără a neglija sportul precum la ciclismul montan, călărie sau cele mai extreme și amețitoare, cum ar fi parapanta și hang-gliding. Pe timpul iernii in schimb, devine o stațiune de schi excelentă.

Se poate ajunge pe vârful Muntelui Baldo cu telefericul echipat cu cabine rotative, care permit o vizualizare de 360 de grade a lacului și a peisajului înconjurător… o experiență minunată.

 

10. Unde să dormiți pe Lacul Garda

Lacul Garda Hotel
Hotel pe Lacul Garda – sursă foto: Shutterstock

Lacul Garda este o destinație pentru turismul internațional, iubită de oameni obișnuiți și de VIP-uri din întreaga lume.

Stele de film, artiști, oameni importanți și bogătani au cumpărat case în aceste părți sau au decis să-și petreacă o parte din vacanță aici. Recepția turistică este de înaltă calitate, cu peste 2100 de facilități disponibile. În lunile de primăvară și vară există un aflux puternic de turiști italieni, străini și școlari, deci este recomandabil să rezervați din timp. În toamnă vremea este mai rece și hotelurile sunt mai puțin aglomerate, deci este momentul perfect pentru a vă bucura de Lacul Garda în pace și fără grabă.Booking.com

 

(7574)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

Comment(3)

  1. Am fost in vacanta o saptamana pe Lacul Garda, intr-adevar WOW!!! Peisaje extraordinare si locuri interesante de vizitat. Oriunde ai merge in zona lacului gasesti ceva interesant de vazut.

  2. Am fost in vizita la niste prieteni care locuiesc acolo. Intr-adevar locuri superbe care iti taie respiratia. Ne-am indragostit de zona si cu siguranta ne vom intoarce

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *