Home Destinații Europa Portugalia LISABONA: OBIECTIVE TURISTICE
LISABONA: OBIECTIVE TURISTICE

LISABONA: OBIECTIVE TURISTICE

3.27K
0

10 lucruri de făcut și de văzut la Lisabona, Portugalia

Un ghid complet și detaliat al celor mai super 10 lucruri de făcut și de văzut la Lisabona în 1, 2 sau 3 zile.

Lisabona este un oraș popular și melancolic, la fel ca toate orașele mari de pe litoral, mai ales cele care sunt mai la sud. La fel și locuitorii săi, al căror caracter este înțeles dacă ascultăm Fado, piesele pe care marinarii portughezi le cântă pe navele cu care au început să cucerească lumea. Vă invităm să descoperiți districtele orașului, de la Bairro Alto până la Baixa, trecând prin Belem și Chiado: numai în aceste zone puteți descoperi adevărata identitate culturală a Lisabonei, să vedeți localnicii, traiul lor de zi cu zi, cum își fac cumpărăturile sau își plimbă câinii și cum se aud melodiile specifice din localurile pe lângă care treci. Vă propunem cele mai importante 10 lucruri de făcut și de văzut la Lisabona pentru a înțelege pe deplin farmecul unic al capitalei Portugaliei.

 

Castelul din Sao Jorge

castelul sao jorge lisabona
sursă foto: Shutterstock

Dacă doriți să îmbrățișați într-o singură privire toată Lisabona, cea mai bună modalitate este să mergeți la Castelul din Sao Jorge și să o priviți din diferitele panorame care se deschid spre oraș. Castelul din periscopul Castelului. Toate popoarele care au cucerit și condus Lisabona s-au stabilit aici, făcând din acest castel o citadelă fortificată auto-suficientă. De-a lungul secolelor, a trecut prin diferite faze de splendoare și decadență, îndeplinind funcția unui palat regal și a unei garnizoane militare. În 1940 a fost complet renovat și transformat într-o zonă cu grădini, parcuri, puncte de vedere și zone de expoziție, ideală pentru a admira Lisabona, dar și pentru a vă odihni și a vă relaxa în lunile mai calde. Nu ratați o vizită la Periscope, o cameră întunecată care datorită jocului de oglinzi permite o vizualizare de 360° în timp real asupra Lisabonei. Intrarea este limitată la 20 de persoane și este gratuită, dar vă puteți alinia în prealabil!

 

La Baixa din Lisabona

elevador de santa justa lisabona
Elevador de Santa Justa – sursă foto: Pixabay

Cartierul Baixa este inima orașului, partea Lisabonei care pornește de pe malurile fluviului Tajo și ajunge la Avenida da Liberada. Această zonă a fost complet distrusă de cutremurul teribil din 1755, pentru a fi apoi reconstruită impecabil: Baixa nu este numai simbolul speranței și o reconstrucție făcută într-un mod precis și detaliat, dar este și un minunat exemplu de arhitectură neoclasică. Marquis de Pombal, prim-ministru al regelui Jose I, a vrut să-l reconstruiască așa cum îl vedeți astăzi, cu multe străzi dedicate exclusiv pietonilor și numeroase baruri, restaurante, magazine. Locurile pe care nu le puteți pierde în mod absolut acest cartier sunt Praca do Rossio cu stația, Praca do Commercio și Elevador de Santa Justa. Praca do Rossio este recunoscută pentru pavajul său alb și negru care dă un efect de mișcare, marea largă așa cum o numesc localnicii, construită de deținuții din Castelul Sao Jorge după cutremurul din 1755. Stația este un loc cu adevărat extraordinar, o capodoperă în stil neo-manuelin, cu intrarea dublă caracteristică de potcoavă. 

Bairro Alto din Lisabona

bairro alto
sursă foto: Pixabay

Timp de mai multe secole, Bairro Alto era cartierul familiilor bogate: bogații din Lisabona locuiau în această zonă evitând cu grijă cele mai rău famate locuri din oraș.
Din 1800, lucrurile s-au schimbat, iar Bairro Alto a dobândit o dublă personalitate care încă o caracterizează: pe de o parte, familiile aristocratice și, pe de altă parte, creativii, artiștii, librăriile, restaurantele și anticariatele. Bairro Alto se remarcă ca fiind districtul tinerilor și este distractiv: în weekend copiii din toată Lisabona se întâlnesc aici pentru a vorbi, a merge la niște cluburi exclusive de jazz sau pentru a se bucura de dansuri de grup.

 

Chiado

brasileira Lisabona
sursă foto: Shutterstock

Se pare că la Lisabona incendiile și cutremurele au făcut și bine, pentru că, chiar și Chiado, grav afectat de flăcări în 1988, a fost reconstruit atât de bine și într-un stil atât de credincios față de cel originar că parcurgând aceste străzi pare că nu s-ar fi întâmplat nimic în trecut.
Chiado înseamnă șiret, dar și răutăcios, și se pare ca acestea erau caracteristicile lui Antonio Ribeiro, poet și frate, care era poreclit „O Chiado”. Un cartier favorit al lui Pessoa, poetul și scriitorul melancolic portughez, Chiado este în prezent plin de magazine fine, librării și teatre. Unul dintre cele mai renumite locuri de întâlnire este și cel pe care Pessoa l-a iubit foarte mult și unde a petrecut majoritatea zilelor sale: este cafeneaua A Brasileira, situată în Rua Garrett, strada strălucitoare care taie Chiado în două cu patiserii, magazine de lux și librării. O statuie de bronz a poetului care stă la masă le reamintește turiștilor că aici Pessoa și-a petrecut zilele de citit și scris. Nu ratați impunătoarele ruine gotice ale Bisericii din Carmo, distruse parțial de cutremurul din 1755 și lăsate astfel, pentru a vă aduce aminte de ceea ce a fost în trecut.

 

Cartierul Belém

padrao-dos-descobrimentos-belem
sursă foto: Pixabay

Cartierul Belém este situat pe malurile fluviului Tajo, iar istoria sa este strâns legată de descoperirile maritime: de aici, navele portugheze au plecat în căutarea bogățiilor și a unor noi ținuturi pentru a le cuceri. Cartierul Belém este foarte mare, plin de grădini colorate și monumente splendide, cum ar fi Mănăstirea Jerònimos și Padrão dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor). Turnul Belém se remarcă dintre toate, construit pentru a fi farul și fortăreața din portul Restelo. Particularitatea cartierului se află tocmai în stilul arhitectural al structurilor sale caracterizate de goticul hiper-decorat care poartă numele de Manuelino.

 

Mănăstirea Los Jeronimos

Manastirea Los Jeronimos
sursă foto: Shutterstock

Mănăstirea Los Jeronimos este cel mai important monument din Lisabona. A fost construită în 1505 pentru a sărbători întoarcerea exploratorului portughez Vasco de Gama, care tocmai a descoperit ruta spre India.
Pentru unicitatea sa arhitecturală, Mănăstirea este protejată de UNESCO ca un sit al Patrimoniului Mondial. Ia numele de la călugării din Ordinul Sf. Ieronim, cărora le-a fost donată după construcție, astfel a fost denumită Mănăstirea Gerolominilor. În mănăstire există biserica din Belem (din care cartierul își ia numele) care găzduiește mormintele lui Vasco de Gama și Luis Camoes. Mormântul celui mai renumit scriitor portughez, Fernando Pessoa, se găsește în frumoasa mănăstire, considerată cel mai de succes exemplu de stil Manuelin.

 

Cartierul Alfama

cartierul alfama Lisabona
sursă foto: Shutterstock

Urcați în tramvai, faceți-vă confortabili, întoarceți-vă puțin capul spre ferestre și descoperiți Alfama. Acest district al Lisabonei trebuie să-l cunoașteți așa, făcându-l să alunece repede în fața ochilor, numai atunci puteți să reuniți toate piesele puzzle-ului și să înțelegeți ce este de fapt Alfama.
Tramvaiul vă va duce pe alei de numai 4 metri lățime: jucați-vă ca în copilărie, atingeți pereții clădirilor, dar aveți grijă să nu pierdeți echilibrul, aceste alei pot avea de asemenea o înclinație de 14%! Vă veți îndrăgosti de atmosfera haotică și evazivă a Alfamei, haine atârnate de balcoane, mașinile parcate într-un mod dezordonat: tot ceea ce veți vedea în acest cartier vă va arăta o expresie intensă și semnificativă a cuvântului „viață”. 

Tramvaie, funiculare și lifturi din Lisabona

tramvaiul 28 lisabona
sursă foto: Pixabay

Pentru a vă deplasa dintr-un cartier în altul și pentru a înțelege pe deplin toată frumusețea orașului Lisabona dintr-o privire, va trebui să călătoriți cu tramvaiul. Tramvaiele din Lisabona sunt legendare, se confruntă cu curaj, cu pante și alei, fără să renunțe vreodată și duc copii agățați de mânerele exterioare pentru a evita plata biletelor. Vă recomandăm linia de turism 28, cu puțină atenție la buzunare, puteți vedea întregul cartier Alfama într-un timp scurt. Lisabona, se aseamănă cu Napoli, Italia, un oraș de funiculare și lifturi. Funicularele (pe care ei le numesc și lifturi) sunt 3: Gloria care se ridică spre Bairro Alto, Bica și Lavra – prima construită în întreaga Europă. Liftul (așa cum îl traducem noi) este Elevador de Santa Justa, neo-gotic din fier, construit la sfârșitul anului 800 de un student al lui Gustave Eiffel. Cu 32 de metri de ascensiune și două cabine de lemn spectaculoase, duce direct la Chiado, în fața Bisericii Carmo.

 

Miradouro de Santa Luzia

Miradouro de Santa Luzia
sursă foto: Shutterstock

Chiar sub Castelul de Sao Jorge, parcurgând Rua da Saudade, ajungeți direct la acea capodoperă pe jumătate umană și pe jumătate naturală, care este Miradouro de Santa Luzia. Dacă ați văzut vreodată o fotografie panoramică a Lisabonei, aproape sigur a fost făcută aici. La fel de sigur, în fotografie nu sunt doar acoperișurile Alfama și orizontul Lisabonei, ci și splendidele azulei (decorate cu dale) care decorează zidul Belvedere. Azulejos este o tradiție portugheză milenară căreia îi este dedicată și un mic muzeu lângă Muzeul de Arte Decorative (Belvedere). În spatele panoramei, pe fațada bisericii din Santa Luzia, există două splendide mozaicuri azulejos: una descrie Terreiro do Paço (actualul Praça do Comércio) înainte de cutremurul din 1755 și celălalt cruciații la recucerirea Lisabonei.

 

Ce să mănânci la Lisabona

desert în lisabona
sursă foto: Shutterstock

Gastronomia portugheză vă va rezerva multe surprize, nu numai bacalhau și Porto pentru a vă încânta papilele gustative, ci și multe alte arome pe care să le încercați.
Pentru a gusta mâncărurile tipice ale Lisabonei, va trebui să intrați în tascasuri, cafenele foarte modeste administrate de familiile portugheze, unde puteți mânca foarte bine și nu plătiți prea mult: imediat după ce vă așezați, fără să aveți un cuvânt, vă vor aduce multe aperitive, cum ar fi măsline negre, bucate reci, brânză de capră și un fel de șuncă afumată. Bacalhau-ul este cu siguranță un fel de mâncare specific a orașului și se spune că există 366 de moduri de a fi preparate, unul pentru fiecare zi a anului plus unul pentru 29 februarie din anii bisecți. De asemenea, unele preparate din carne merită să fie gustate, cum ar fi cozido à portuguesa, tocană de carne și legume, și sarrabulho, cu ficat de carne de porc sau de rață marinat în vin roșu și legat cu sânge de porc. Pentru a vă face mâncarea de neuitat, însoțiți-o cu un bun Porto și terminați-l cu unul dintre cele mai delicioase deserturi portugheze.

Unde să dormi la Lisabona

Lisabona este încă un oraș destul de ieftin și găsirea unui loc de dormit nu este cu siguranță o problemă. Există multe facilități de cazare în Lisabona, există hoteluri de toate nivelurile și moteluri, hotelurile de pe stradă sunt foarte populare.
Cei care doresc să plătească un pic mai mult pot alege să rezerve o cameră într-un pousadas, case istorice de mare valoare care au fost adaptate hotelurilor. Pensao sunt pensiunile tipice de familie, foarte confortabile și primitoare. Există, de asemenea, Bed&Breakfast pentru cei care nu doresc să cheltuiască prea mult și apartamente, care sunt numite quartos, aparthotel sau turismo de abitacao, pentru cei care doresc mai multă independență.

 

(3269)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *