Home Curiozități LOCURI INTERZISE ÎN LUME
LOCURI INTERZISE ÎN LUME

LOCURI INTERZISE ÎN LUME

2.23K
0

Locuri interzise în lume: 10 zone off limits interzise turismului

Cu cât un loc este interzis, cu atât mai mult ne atrage. Fascinația locurilor interzise ne face să navigăm printre destinațiile off limits.
Aceste locuri în care turismul este interzis sunt înconjurate de mister și de secret și ne atrag din cauza inaccesibilității lor. Iată 10 locuri pe care trebuie să le evitați dacă plănuiți o vacanță… asta doar dacă nu sunteți înzestrați cu o doză puternica de curaj.

 

1 – Locuri interzise turismului: Snake Island, Brasile

locuri-interzise-snake-island
sursă foto: Shutterstock

În statul San Paolo, din Brazilia, insula Queimada Grande este poreclită „Insula șarpelui”. Motivul? Aici trăiesc între 2000 și 4000 de șerpi veninoși, pe o suprafață de aproximativ 430.000 de metri pătrați. Singurul loc din lume în care este prezent șarpele de aur, este off-limit pentru turiști, tocmai datorită numărului mare de șerpi otrăviți.

 

2 – Locuri interzise turismului: Surtsey, Islanda

surtsey
sursă foto: Shutterstock

O insulă vulcanică în largul coastei de sud a Islandei, Surtsey a fost întotdeauna sub lupa oamenilor de știință, dornici să descopere plantele și animalele care locuiesc aici. Doar câțiva savanți pe rând au voie să intre pe teritoriul insulei în scopul protejării biodiversității.

 

3 – Locuri interzise turismului: Sanctuarul Ise, Japonia

Shrine-Ise
sursă foto: Shutterstock

Teritoriul Japoniei însumează peste 80.000 de sanctuare, însă printre cele mai importante este Sanctuarul Shrine Ise. Dedicat zeiței Amaterasu Omikami, a costat foarte mult datorită arhitecturii sale complexe: de fapt este demontat și reconstruit identic la fiecare 20 de ani, pentru a simboliza tradiția Shinto: a morții și renașterea naturii. Dacă nu sunteți membru al familiei imperiale japoneze, intrarea este imposibilă. Turiștilor li se dezvăluie doar acoperișurile centrale, protejate de un gard înalt din lemn.

 

4 – Locuri interzise turismului: Poveglia, Italia

poveglio
sursă foto: Wikimedia Commons © Marco Usan

Insula lagunei venețiene, Poveglia a fost – în antichitate – un loc înfloritor, ale cărui locuitori s-au dedicat în principal pescuitului. În secolul al XIV-lea a devenit un fel de spital pentru bolnavii de ciumă bubonică, în timp ce în secolul al XIX-lea a ospitat pacienții cu boli psihiatrice din zonă. Astăzi, complet abandonat și interzis turiștilor, se spune că este bântuit de fantomele oamenilor care, aici, au fost torturați pentru experimentele unui doctor nebun.

 

5 – Locuri interzise turismului: North Brother Island, SUA

North Brother Island
sursă foto: Wikimedia Commons © Julie McCoy

Insula misterioasă și abandonată North Brother, New York – Statele Unite ale Americii, este situată în partea de est a râului, între insula Bronx și insula Riker. În secolul al XIX-lea, a găzduit Spitalul Riverside, pentru pacienții cu tuberculoză și febră galbenă, în timp ce după al doilea război mondial a început să găzduiască veterani dependenți de heroină. După închiderea spitalului în 1960, insula a fost abandonată: astăzi este “casă” pentru o sumedenie de stârci de noapte, specie protejată de lege care și-au făcut cuiburi în clădirile dezafectate.

 

6 – Locuri interzise turismului: Mezhgorye, Rusia

Mezhgorye
sursă foto: Wikimedia Commons

Există, în Rusia, un întreg oraș închis publicului: acesta este Mezhgorye și este situat pe teritoriul Parcului Național Urali de Sud. Construit în 1979, se consideră că găzduiește rachete nucleare (dar nu a existat niciodată o confirmare). Singurele imagini ale orașului provin de la sateliți, iar astăzi nu știm dacă este de fapt un amplasament nuclear, un buncăr de urgență pentru liderii ruși, un seif pentru comorile naționale sau poate un loc folosit pentru extracția unor metale din sol.

 

7 – Locuri interzise turismului: Insula North Sentinel, India

North Sentinel
sursă foto: Wikimedia Commons

O parte din Insulele Andaman, insula North Sentinel este un loc aproape necunoscut. Locuitorii săi s-au opus mult timp influențelor lumii moderne și tuturor formelor de comunicare. Autoritățile indiene au decis să respecte această voință prin monitorizarea de la distanță a locului. Astăzi, nici turiștii, nici antropologii nu pot ateriza pe teritoriul său.

 

8 – Locuri interzise turismului: Heard Island, Australia

heard island
sursă foto: Shutterstock

Pare un loc în care lumea ia sfârșit, Heard Island. Aparținând Australiei, dar situată într-un loc foarte îndepărtat între Madagascar și Antarctica, este complet nelocuită și renumită pentru vulcanii săi activi. Aici nu există porturi, iar turiștii nu sunt permiși: numai cercetătorii, ancorând în larg, pot ajunge la ea.

 

9 – Locuri interzise turismului: Peștera Lascaux, Franța

lascaux
sursă foto: Shutterstock

Nu departe de satul francez Montignac, Peștera Lascaux – Patrimoniu Mondial UNESCO – a fost descoperită în 1940. În interiorul lor se păstrează lucrări de pictură rupestră de 17.500 de ani. Din 2008, datorită răspândirii infecțiilor fungice, peșterile au fost închise permanent pentru public, în timp ce tablourile sunt monitorizate îndeaproape de un comitet științific.

 

10 – Locuri interzise turismului: Cupola Stâncii, Ierusalim

cupola-stancii-ierusalim
sursă foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai sacre locuri din lume, Muntele Templului din Ierusalim găzduiește Cupola Stâncii, un sanctuar islamic caracterizat printr-o cupola mare de aur. Doar musulmanii pot intra iar accesul turiștilor este strict interzis.

 

(2232)

Share-uieşte cu prietenii 🙂
tags:

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *