Home Curiozități 12 LUCRURI CURIOASE DE GEOGRAFIE CARE NU NE-AU ÎNVĂȚAT LA ȘCOALĂ
12 LUCRURI CURIOASE DE GEOGRAFIE CARE NU NE-AU ÎNVĂȚAT LA ȘCOALĂ

12 LUCRURI CURIOASE DE GEOGRAFIE CARE NU NE-AU ÎNVĂȚAT LA ȘCOALĂ

2.53K
1

Vă place să citiți despre lucruri curioase de geografie? Știați că vă puteți afla în 4 locuri diferite în același timp sau să jucați fotbal pe diferite emisfere ale Pământului? Știați că există un punct pe planeta noastră, unde persoanele ar avea dificultate să vă găsească? Citiți acest articol pentru a avea răspunsuri la aceste și la multe alte întrebări.

Am găsit niște lucruri curioase de geografie care sigur nu ne-au învățat la școală și care ar putea impresiona chiar și pe cei mai pasionați dintre cititori.

 

1 – Everest nu este cel mai înalt vârf din lume

Chimborazo
Vulcanul Chimborazo – sursă foto: Pixabay

De fapt, vulcanul Chimborazo este un pic mai înalt decât Everestul, dacă măsuram înălțimea muntelui din centrul Pământului. Vârful vulcanului Chimborazo se află la 6.384 de kilometri de centrul planetei, iar cel al Everestului la 6.382 kilometri. Dacă măsuram înălțimea deasupra nivelului mării, Everest are o înălțime de 8.848 de metri (cel mai înalt vârf din lume). Deci, dacă comparați înălțimea Everestului din centrul Pământului cu alte vârfuri, nu ar fi nici măcar în lista celor mai înalte 20 de puncte ale lumii.

 

2 – Echipele de fotbal pot juca una împotriva celeilalte în emisfere diferite

Estadio-Milton-Correa
Stadionul Estadio Milton Correa – sursă foto: Wikimedia Commons, Fabián Berrío

Stadionul Estadio Milton Correa din Brazilia este, de asemenea, cunoscut sub numele de Zerao (adică „Marele Zero” în portugheză.) Lucrul curios de geografie este că stadionul este situat chiar pe Ecuator, astfel încât ambele echipe joacă pe două emisfere diferite. Citește și: Cele mai spectaculoase terenuri de fotbal din lume

 

3 – Punctul Nemo este cel mai izolat loc de pe Planetă

punctul-nemo
Punctul Nemo – sursă foto: Wikimedia Commons

În Oceanul Pacific, există un punct care este cel mai îndepărtat de orice țărm. Cel mai apropiat teren este situat la 2.690 de kilometri de distanță. Acest loc este, de asemenea, cunoscut ca pol de inaccesibilitate. Cele mai apropiate țărmuri sunt Insula Ducie, Insula Motu Nui și Insula Maher.

Punctul a fost numit după faimosul marinar Căpitanul Nemo, din romanul lui Jules Verne, 20.000 de leghe sub mări.

Este atât de departe de pământ, încât singurii oameni care se aproprie cel mai mult de el sunt adesea astronauții: Stația Spațială Internațională Americană orbitează la 415 kilometri de distanță de el.

 

4 – Puteți fi în 4 state simultan

four-corners
Monumentul Four Corners – sursă foto: Shutterstock

Four Corners, Statele Unite ale Americii este un punct în care se întâlnesc Arizona, Utah, Colorado și New Mexico. În acest punct, vă puteți afla în 4 locuri diferite în același timp.

 

5 – Ghețarii stochează cea mai mare parte a apei proaspete de pe Pământ

ghetari
sursă foto: Pixabay

Aproximativ 10% din suprafața pământului este acoperită cu gheață. Zonele glaciare acoperă peste 9,5 milioane de kilometri pătrați. Aceste 10% stochează aproximativ 75% din apa proaspătă a lumii.

Dacă luăm în considerare numai apa proaspătă necontaminată, se pare că lacul Baikal situat în Rusia conține 20% din apa proaspătă a lumii.

 

6 – Cel mai mare deșert din lume este situat în Antarctica

antarctica-desert
sursă foto: Pixabay

Un deșert nu înseamnă mereu cald și dune de nisip. De fapt, un deșert este o regiune uscată, unde aproape nu există apă, ploaie, copaci sau plante. Astfel, chiar și regiuni reci pot fi de asemenea considerate deșerturi.

Deșertul antarctic este cel mai mare deșert din lume: suprafața sa este de 5.400.000 de metri pătrați. Sahara este cel mai mare deșert fierbinte și cel de-al treilea cel mai mare deșert dintre toate deșerturile de pe Pământ.

 

7 – Insula Pheasant schimbă țara la fiecare 6 luni

Insula Pheasant
Insula Pheasant – sursă foto: Shutterstock

Insula Pheasant (Insula Fazanilor) este situată pe râul Bidassoa și este deținută de Spania și Franța. Timp de 6 luni ale anului se află sub dominația spaniolă, și pentru următoarele 6 luni este sub dominația franceză.

Insula este nelocuită și închisă pentru public.

 

8 – Marea Moartă este sub nivelul mării

marea-moarta
Marea Moartă – sursă foto: Shutterstock

Nivelurile de apă sărată din Marea Moartă scad cu aproximativ un metru în fiecare an. Astăzi, este la 430 de metri sub nivelul mării.

 

9 – În Canada, există o insulă într-un lac de pe o insulă într-un lac de pe o insulă

insula-victoria
Insula Victoria – sursă foto: Wikimedia Commons

Insula Victoria este o insula mare în Arhipelagul Arctic canadian. Este o insulă pe o insulă din insulă. Probabil că niciodată nu a avut un vizitator uman.

 

10 – Insulele Diomede sunt la 2,4 km o frontieră internațională și la 21 de ore distanță una de alta

Insulele-Diomede
Insulele Diomede – sursă foto: Wikimedia Commons

Aceste insule sunt situate în mijlocul strâmtorii Bering. Insula Ratmanov de Vest aparține Rusiei, iar insula Krusenstern de Est aparține Statelor Unite. Insulele sunt separate de o frontieră internațională și de linia internațională de schimbare a datei. Deci, când este sâmbătă ora 6 dimineața pe insula americană, este duminică la ora 9 dimineața pe insula rusă.

 

11 – În Mauritius, există o zonă de dune de nisip în 7 culori distincte

mauritius nisip colorat
sursă foto: Shutterstock

Veți avea șansa de a vă bucura de 7 culori diferite de nisip: roșu, maro, violet, verde, albastru, violet și galben. Aceste nisipuri se așează spontan în diferite straturi. Dacă luați o mână și le amestecați, nisipurile se vor separa după culorile lor.

 

12 – Gardul Dingo din Australia este mai lung decât granița chinezo-rusă

gardul-dingo
Gardul Dingo – sursă foto: Shutterstock

În secolul al XIX-lea, creșterea ovinelor era un sector esențial al economiei din Australia. În anii 1880, fermele au decis să construiască un gard care să protejeze oile de câinii dingo. Acest gard este de 1.100 metri lungime. Apropo, granița dintre China și Rusia este de 800 de metri lungime.

(2528)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

Comment(1)

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *