Home Curiozități MONOWI: PE URMELE ORĂȘELULUI CU UN SINGUR LOCUITOR
MONOWI: PE URMELE ORĂȘELULUI CU UN SINGUR LOCUITOR

MONOWI: PE URMELE ORĂȘELULUI CU UN SINGUR LOCUITOR

1.26K
0

Cea care ține în viata acest orășel este o doamnă trecuta de vârsta de 80 de ani care acoperă contemporan rolul de primar, barman și care în fiecare an își achită ei însăși taxele și impozitele!

Nebraska este unul dintre statele cele mai slab populate din Statele Unite ale Americii, situat chiar în centrul geometric al națiunii, având o suprafață de peste 200 de mii de km și o populație ce nu ajunge la 2 milioane de locuitori.
Un stat foarte slab populat unde media locuitorilor este de aproximativ 9 persoane pe km/2 . Vinovată de aceasta slabă populație este desigur clima aspra iarna și caniculară vara și de asemenea și tornadele frecvente ce se abat peste acest stat.
Orașul cel mai populat este Omaha. Depășește cu puțin 400 de locuitori iar capitala Lincoln atinge 230 de mii de locuitori.

Exista însa un orășel care are un singur locuitor. Este vorba despre Monowi. Situat la granița cu Dakota de Sud numele său ne amintește originile indiene iar semnificația numelui este „Floare” în limba lor nativă.

monowi
sursă foto: countryliving.com © Alyssa Schukar

Monowi se extinde pe o suprafața de aproximativa jumătate de km și este locuit de o singura doamnă ce se numește Elsie Eiler și care a depășit cu puțin vârsta de 84 de ani. Este singurul locuitor din anul 2004, an în care a rămas văduvă în urma decesului soțului său.

Devotamentul de care Elsie dă dovada fața de orașul în care a trăit o viața întreaga este lăudabil. Această doamna de fapt ocupă toate funcțiile administrative și nu numai. De exemplu este primarul satului, este barman și proprietar al tavernei din oraș. Este de asemenea responsabila bibliotecii care deține mai bine de 5 mii de volume și totodată este trezorier. În fiecare an își varsă ei însăși impozitele și taxele locale. Și asta nu este tot… în fiecare an aprobă un plan urbanistic și strânge fondurile necesare pentru întreținerea carosabilului și repararea celor 4 stâlpi de curent care luminează satul.

monowi
sursă foto: countryliving.com © Alyssa Schukar

Desigur Monwi nu a fost asa întotdeauna. A fost înființat în anul 1902 în mijlocul marilor câmpii între râul Niobara și Missouri. A început să se depopuleze în perioada crizei din 1929, an în care a ajuns la 150 de locuitori. Ulterior au rămas mai puțin de 20 în anii 1980, perioada în care tinerii au părăsit în grupuri satul îndreptându-se către orașele mai mari. În anii 2000 singurii locuitori rămași erau soții Eiler.
Vă imaginați acest orășel ca unul fantomă nu este asa? Ei bine nici vorba! Doamna Elsie a devenit o celebritate în Nebraska stârnind astfel curiozitatea a sute de turiști dispuși sa călătorească ore în șir pentru a descoperi secretul satului care cu încăpățânare nu acceptă sa fie dat uitării, mulțumită iubirii și sensului civic al unei doamne vârstnice dar ambițioasă.

monowi
sursă foto: countryliving.com © Alyssa Schukar

Deși în Monowi veți găsi un singur locuitor vă veți simți cu siguranța Bine Veniți!

 

(1260)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *