Home Destinații Europa Franța NORMANDIA: PE URMELE ISTORIEI PRINTRE PEISAJE ULUITOARE
NORMANDIA: PE URMELE ISTORIEI PRINTRE PEISAJE ULUITOARE

NORMANDIA: PE URMELE ISTORIEI PRINTRE PEISAJE ULUITOARE

5.67K
0

Un tărâm bogat în istorie și cu peisaje naturale indescriptibile, Normandia este una dintre cele mai fascinante regiuni ale Franței. Aici, atmosfera aparent rece a climei sale este fundalul unuia dintre cele mai evocatoare scenarii care se regăsesc în Europa. În același timp, contrastele dintre stâncile din nord și câmpia luxuriantă de munte au fascinat artiști, scriitori și oameni obișnuiți timp de secole, care au decis să se stabilească aici în căutarea unor locuri liniștite, în contact cu natura.

 

Obiective turistice, atracții și sfaturi pentru o călătorie în Normandia

O călătorie în Normandia, în Franța, nu este o călătorie simplă. Sau de fapt, este foarte simplă deoarece suntem în Europa și nu ar exista probleme majore pentru un turist. Dar este o călătorie complicată deoarece vizitarea Normandiei înseamnă descoperirea cu adevărat a istoriei. O istorie ce a marcat viețile noastre și a urmașilor noștri.
Ceea ce s-a întâmplat în Normandia nu este unul dintre acele evenimente istorice despre care citești doar în cărți și odată ce cartea este închisă, „puff” îl uiți în 5 minute.

Nu! Debarcarea aliaților pe coasta normandă, care a avut loc în dimineața zilei de 6 iunie 1944, este o piesă de istorie care face parte integrantă din ADN-ul nostru. Odată ce te afli în fața acestor locuri, mintea fuge cu câteva zeci de ani în urmă. Închizi ochii, îți imaginezi scena și pare incredibil că totul s-a întâmplat.
Dar o călătorie în Normandia nu este legată doar de debarcările din timpul celui de-al doilea război mondial. Normandia este regiunea franceză cu urcușuri și coborâșuri printre colinele care par a fi pictate cu case împrăștiate ici colo. Normandia este parte din Coasta de Alabastru din apropiere de Étretat, este mirosul de brânză care învăluie mașina după ce ați cumpărat camembertul de la supermarket. Normandia este Mont Saint Michel, care cu siguranță este apogeul vacanței.

4 sau 5 zile de-a lungul drumurilor din Normandia sunt ideale și sunt zile pline de lucruri de văzut. Distanțele sunt foarte scurte pentru cei care sunt obișnuiți să călătorească în mașină. Cea mai lungă distanță poate fi de 180 kilometri.

Obiective turistice și atracții în Normandia

Frumusețea unei călătorii în Normandia este că tema fiecărei zile este diferită:

  • Natura cu coastele Étretat și peisajele din interior
  • Istoria cu muzeele și punctele de debarcare din Normandia
  • O vizită în frumosul oraș Rouen
  • Un loc aproape mistic, cu mănăstirea incredibilă din Mont Saint Michel

Să tragem niște concluzii și să subliniem ce anume puteți vedea:

 

1 – Locurile de debarcare din Normandia

debarcarea-normandia-omaha
Statui de pe Plaja Omaha – sursă foto: Pixabay

Fiind unul dintre lucrurile care ar putea să te atingă cel mai mult în timpul călătoriei, nu putem decât să îl punem pe primul loc printre obiectivele turistice în Normandia. Este ceva care te face să te gândești și te ajută să înțelegi că anumite greșeli ale trecutului nu mai trebuie făcute. Este un loc la care, cei ce se află la putere în lumea asta, ar trebui să se întoarcă ocazional și să mediteze.

Debarcările din Normandia au avut loc pe coasta dintre Le Havre și peninsula Cotentin. Există 5 plaje (nume de cod): Juno, Sword, Gold, Utah și sângeroasa Omaha lângă Colleville-sur Mèr.

Nu vă vom explica pas cu pas, dar putem spune că nu este necesar să vizitați toate cele 5 plaje. Adevărul este că în afară de plaja Colleville-sur Mèr și plaja din Arromanches, celelalte sunt plaje normale, este doar istoria cea care le-a făcut atât de faimoase.

arromanches-normandia
Plaja din Arromanches – sursă foto: Shutterstock

În concluzie, iată ce nu trebuie să pierdeți:

  • Vă sfătuim să mergeți la Arromanches, deoarece de pe dealul muzeului de film la 360° aveți o priveliște minunată asupra golfului și puteți vedea clar structurile portului mobil construit de aliați în etapele următoare invaziei din Normandia.
  • În Colleville-sur Mèr veți găsi plaja Omaha, plaja unde debarcarea a fost mai dificilă și mai sângeroasă. Plaja este foarte mare și există un monument – operă de artă dedicată celor căzuți.
  • Aproape de Colleville-sur Mèr merită să vedeți Cimitirul American. Un număr infinit de cruci albe pe un gazon verde vă va face pielea de găină.
  • Muzeul memorial din Caen, în comparație cu alte muzee din Normandia, oferă o imagine de ansamblu a tot ceea ce a fost evoluția poveștii de la sfârșitul primului război mondial până în prezent. Desigur, se concentrează pe perioada celui de-al doilea război mondial, cu toate fazele. În interior există o secțiune special dedicată debarcării în Normandia. Un muzeu care este de vizitat musai.
  • Podul Pegasus între Bénouville și Ranville. Puțini îl numesc printre lucrurile de văzut în Normandia, dar acesta a fost unul dintre primele puncte strategice de după debarcare. Un pod mobil practicabil și în ziua de astăzi.
  • Point du Hoc, nu departe de Plaja Omaha.
normandia-plaja-omaha
Monumentul de pe Plaja Omaha – sursă foto: Pixabay
normandia-cimitirul-american
Cimitirul American, Collevile sur Mer – sursă foto: Pixabay

2 – Mont Saint Michel

mont-saint-michel
Mont Saint Michel – sursă foto: Shutterstock

Pe poziția a 2-a printre obiectivele turistice în Normandia, este evident că acest loc vă lasă fără cuvinte. Într-adevăr, o călătorie în Normandia fără a ajunge la Mont Saint Michel ar fi de neimaginat.

Nu puteți ajunge cu mașina, dar o puteți face pe jos sau cu ajutorul autobuzelor care pleacă din parcare și ajung chiar la poalele castelului. Totul este foarte simplu.

Mont Saint Michel vă va lăsa cu gura căscată, veți petrece câteva minute uitându-vă doar la mare în largul său, întrebându-vă iar și iar cum face să se îndepărteze de kilometri buni ca mai apoi să acopere totul în doar câteva ore. O nebunie. Vă puteți da seama de ce spunem din clipul video de mai jos:

3 – Étretat și stâncile sale

etretat
Etretat – sursă foto: Shutterstock

Étretat este un sat de 1500 de oameni care s-a dezvoltat între două stânci cu vedere la mare: faleza Amont și faleza Aval.

Pe una dintre ele au construit o biserică, pe cealaltă un teren de golf. La mijloc marea care se frânge de stânci și de micul satuc caracteristic, Étretat.

Este într-adevăr un loc care merită, atât din punct de vedere fotografic, cât și din punct de vedere al naturii. Pare că aceste stânci sunt perfect complementare celor de pe coasta engleză, mai mult sau mai puțin ar trebui să fie lângă stâncile Seven Sister.

Seara, stânca Aval este iluminată iar spectacolul este garantat. 

4 – Rouen, orașul Ioanei d’Arc

rouen
Rouen – sursă foto: Pixabay

Știți cum e când vizitați un oraș fără prea mari așteptări? Așa se întâmplă cu Rouen. Nu credeam că este chiar interesant. Bineînțeles că nu durează 3 zile pentru a-l vizita. E de ajuns doar o zi.
Rouen este o bijuterie care nu se pierde. Pe lângă catedrala faimoasă și impresionantă, există 2 alte biserici importante și fascinante care au suferit consecințele bombardamentului din timpul războiului. Rouen este un oraș marcat de cel de-al doilea război mondial, iar semnele rănilor sunt încă vizibile.

 

5 – Vizitați Honfleur

honfleur
Honfleur – sursă foto: Pixabay

Orașul Honfleur este unul dintre cele mai frumoase de-a lungul unei rute în Normandia. Acesta este un port foarte important, iar centrul său are vedere la portul mai mic plin de bărci cu vele. Forma de potcoavă îl face și mai interesant. Biserica Honfleur, construită aproape complet din lemn, este, de asemenea, foarte frumoasă.

Pentru ce este Honfleur frumos? Să spunem că în Honfleur este frumos să te plimbi și să te bucuri de mirosuri, gustul și parfumul de Normandia. Există multe magazine care vând produse tipice, mai mult sau mai puțin turistice, care fac dintr-o plimbare simplă, o modalitate de a descoperi cultura normandă. Nu uitați o cină la unul dintre restaurantele din port. Toate oferă un meniu al zilei între 15 și 20 de euro. Având în vedere prețurile ridicate ale Normandiei și frumusețea locul în care veți mânca, 15 euro pentru un antreu, un fel principal și un desert vor fi cheltuiți într-un mod perfect.

Singurul dezavantaj la Honfleur: parcarea.
Soluția: parcați cu taxă, dar sunt scumpe ca bijuteriile.

P.S. seara Honfleur este un spectacol!

 

6 – Giverny și grădinile pictorului Monet

giverny-monet
Casa lui Monet, Giverny – sursă foto: Shutterstock

În Giverny, un sat de 500 de locuitori de-a lungul Senei, se află fundația Monet cu casa și grădinile pictorului impresionist. Este o cu siguranță un loc care merită inclus într-o vacanță în Normandia. Recomandat chiar și celor care nu știu prea multe despre artă.
Plimbarea prin grădinile pline de flori și râul care curge lin te introduce într-o atmosferă plăcută și cu siguranță stimula creativitatea artistului. Casa este primitoare, mai ales în partea din sufragerie, restul fiind spații mici dar bine întreținute, împodobite cu picturi peste tot. Interiorul este colorat în culori pastel. Bucătăria, care se vizitează la sfârșit, poate impresiona cel mai mult, fiind cireașa de pe tort. Vă recomandăm să includeți Giverny în itinerarul vostru normand, nu veți regreta.

 

7 – Les Andelys pe malurile Senei

les-andelys
Les Andelys – sursă foto: Shutterstock

Mergând de la Giverny spre orașul Rouen, ținând “Sena pe partea stângă”, ajungeți într-un sat mai mare, numit Les Andelyes. Fiind, ca să spunem așa, la parter, pare un sătuc foarte normal și, de fapt, și este… care este însă particularitatea lui?

Panorama de la Château Gaillard, castelul Les Andeleys. Este deajuns să puneți castelul pe hărțile google și navigatorul vă va duce la parcare. De acolo mergeți în sus pe deal și veți avea această minunată vedere asupra Normandiei.

 

8 – Panorama Normandiei

normandia-peisaj
Peisaj din Normandia – sursă foto: Pixabay

Făcând o excursie în Normandia, “on the road”, peisajele sunt un element esențial și aceasta este frumusețea călătoriei în mașină. Faptul că te scufunzi complet într-o țară care nu este a ta și pe care nu o cunoști, dar unde fiecare metru reprezintă o nouă descoperire și un nou peisaj.

Normandia este bogată în drumuri secundare și, prin urmare, același peisaj se transformă și devine unul nou. Urcușuri și coborâșuri scufundate în câmpuri, păduri, localități pierdute și pustii. Da, pustii, pentru că abia puteți vedea picior de om, părând aproape nelocuite. Casele îndepărtate una de cealaltă, fiecare cu o bucată de pământ de cultivat.

În afară de unele orașe mai mari, cum ar fi Bayeux, Honfleur, Le Havre și Caen … restul sunt sate la țară perfecte pentru o perioadă plăcută de deconectare și relaxare.

 

9 – Poftă de dulciuri, brânzeturi și baghete

camembert-normandia
Camembert – sursă foto: Shutterstock

Acest lucru, mai mult decât a fi un lucru de văzut, este de asemenea ceva de făcut. Tradiția franceză de patiserie este incontestabilă. Nu este posibil să evitați croissantul dimineața sau enclair pe la ora 10. Vrem să vorbim și despre bagheta omniprezentă?

Dar problema este cum călătoriți… dacă sunteți în vacanță cu mașina puteți face niște cumpărături în supermarket și, deși o să încercați să vă abțineți, veți umple coșul cu produse pe care veți dori să le încercați. Și astfel veți descoperi gastronomia franceză.

 

(5667)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *