Home Destinații Asia China SHENZHEN: CAPITALA CHINEZĂ A TEHNOLOGIEI
SHENZHEN: CAPITALA CHINEZĂ A TEHNOLOGIEI

SHENZHEN: CAPITALA CHINEZĂ A TEHNOLOGIEI

2.54K
0

Știi ce face orașul Shenzhen atât de special?

Faptul că întruchipează simbolul dezvoltării economice și industriale a Chinei datorită unei creșteri înfricoșătoare care a avut loc într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Dacă ai un iPhone, un telefon Huawei (care are sediul principal aici), un computer Dell, o tabletă Microsoft sau, în realitate, orice dispozitiv digital, ești deja conectat cu Shenzhen mai mult decât ai putea realiza.

Supranumit Silicon Valley al hardware-ului tehnologic, acest oraș din sudul Chinei a cunoscut o creștere explozivă. Populația a crescut de la 300 mii la mai mult de 12 milioane de persoane de la înființarea sa ca zonă economică specială în 1979.

Vă vom arăta în acest articol toate detaliile și particularitățile acestei metropole, care a fost premiată de UNESCO ca un „oraș creativ pentru design industrial”.

 

Shenzhen: de la un sat de pescari la o metropolă în treizeci de ani

shenzhen azi
Shenzhen – sursă foto: Pixabay

Până în 1979, Shenzhen a fost un mic sat de pescari de 300.000 de locuitori, care a servit doar ca un pasaj comercial din Hong Kong-ul vecin.

În acel an, satul a fost numit oficial oraș și redenumit Shenzhen. Între 1979 și 1980, metropola a fost declarată zonă economică specială, unul dintre numeroasele orașe de pe coasta Chinei, deschise investițiilor străine, tehnologiilor și abilităților manageriale străine fără aprobarea prealabilă a guvernului central.

Orașul în curs de dezvoltare a primit, de asemenea, împrumuturi mari de la bănci chineze, bani care au fost folosiți pentru a construi noi drumuri, case, școli și pentru a crea infrastructura pentru a furniza servicii de apă, energie și comunicații pentru populația în creștere.

Din anii 1980, orașul a crescut la o rată fenomenală.

Salariile și nivelul de trai în zona economică specială au fost semnificativ mai mari decât media din China, iar un număr mare de muncitori și profesioniști au venit aici pentru a lucra în fabrici care produceau produse electronice, farmaceutice, produse chimice, textile, produse alimentare prelucrate.

Ritmul rapid de creștere din regiune a devenit cunoscut în China ca „viteza Shenzhen”, iar succesul proiectului a determinat guvernul chinez să transforme multe alte orașe de coastă în zone economice speciale și să încurajeze modernizarea în mai multe domenii.

Peisaj Shenzhen
sursă foto: Shutterstock

 

Clima și ora locală în Shenzhen

Cu o temperatură medie de 22 ° C, Shenzhen are un climat subtropical, cu veri ușoare și ierni relativ calde. Orașul se află în provincia chineză Guangdong din vecinătatea deltei Pearl River și, prin urmare, este o zonă sensibilă la taifunuri.

În general, taifunurile sunt prezente în Shenzhen din mai până în decembrie, cel mai intens în perioada iulie-septembrie.

În ceea ce privește ora locală, Shenzhen aplică singurul fus orar adoptat de China. În consecință, timpul va fi cu 8 ore înaintea României și cu 7 ore înainte în perioadele în care România este în timpul verii, deoarece ora de vară nu este adoptată de China.Shenzhen primăvara

Primăvara în Shenzhen cade între februarie și aprilie, când clima este, de obicei, variabilă: zilele calde se transformă în nopți mai reci, intercalate cu valuri de frig.

Când temperatura scade, este întotdeauna însoțită de ploaie. După temperatură scăzută și ploi, ceața apare adesea de-a lungul coastelor. În acest sezon vă recomandăm să purtați bluze cu mâneci lungi, geacă și purtați întotdeauna o umbrelă.

Shenzhen vara

Vara este sezonul ploilor mari și se desfășoară de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii octombrie (6 luni). În acest timp, vremea rezervă ploi, furtuni și taifunuri.

Temperatura maximă este de aproximativ 35 °C, dar puteți simți mult căldura din cauza umidității ridicate. Fuste, rochii și pantaloni scurți sunt hainele potrivite pentru acest sezon și amintiți-vă, de asemenea, să aveți o haină de ploaie!

Shenzhen toamna

Clima din Shenzhen, în toamnă, din noiembrie până la începutul lunii ianuarie, este uscată și proaspătă. Temperatura nu scade până în decembrie și este în jur de 20 °C.

O bluză cu mâneci lungi și un hanorac subțire sunt suficiente pentru acest sezon.

Shenzhen iarna

Iarna în Shenzhen durează în medie 24 de zile pe an, de la mijlocul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie. Clima este întotdeauna relativ caldă, comparabilă cu primăvara din nordul Chinei, cu o temperatură medie de 10 ° C.

Temperatura poate scădea la aproximativ 3 ° C când este rece, dar frigul nu va dura mult. Dacă călătoriți acolo în această perioadă, vă puteți lua cu siguranță o bluză cu mâneci lungi și o jachetă grosuță.

oameni in shenzhen
sursă foto: Shutterstock

 

Când să mergi la Shenzhen: cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul

Fiecare moment al anului este bun pentru o călătorie la Shenzhen.

În timpul lunilor de vară, între mai și septembrie, se pot găsi mai multe precipitații, dar vă puteți bucura de un cer albastru frumos. În timpul lunilor de iarnă plouă mult mai puțin, temperaturile sunt mai reci, dar cerul este mai tulbure.

Cel mai important lucru este să planificați cu atenție călătoria, astfel încât să nu plecați în timpul sărbătorilor, cum ar fi Anul Nou Chinezesc. În aceste perioade, orașele mari sunt pline de turiști din toată China, făcând vizita mult mai haotică și mai dificilă.

 

Obiective turistice de văzut în Shenzhen

Shenzhen este un oraș modern și avangardist, mereu în căutarea viitorului.

Chiar dacă nu veți găsi temple antice și monumente istorice, veți putea să vă bucurați de o arhitectură urbană fără egal în lume. Doar în 2017 au fost inaugurate 11 zgârie-nori noi.

Vă vom arăta 11 dintre cele mai populare atracții pentru turiștii din întreaga lume: locurile pe care trebuie să le vedeți!

 

Meridian View Centre de la Diwang Mansion

meridian-view-center-shenzhen
sursă foto: Everystockphoto

Dacă doriți să admirați frumusețea extraordinară a frontierei dintre Shenzhen și Hong Kong, trebuie să mergeți cu siguranță la Diwang Mansion, una dintre cele mai înalte clădiri din întregul oraș.

La etajul 69 al clădirii, la o înălțime de 384 de metri, Meridian View Centre vă așteaptă unde, datorită telescoapelor plasate în interior, puteți admira fiecare detaliu, culoare și nuanță ale orașului.

 

OCT Loft: parcul creativității și al culturii

otc loft
sursă foto: Shutterstock

Dacă credeți că Shenzhen este un oraș industrial aseptic, vă înșelați. A atras din fiecare parte a lumii designeri, inovatori și artiști care au transformat de-a lungul timpului sufletul orașului care, așa cum am spus, a primit premiul pentru design industrial recunoscut de UNESCO.

OCT Loft este rezultatul acestei transformări: un cartier imens, construit pe o fostă zonă industrială, care acum găzduiește galerii de artă, librării, cafenele excentrice, locații de muzică live, lacuri artificiale și parcuri naturale. Printre clădirile care găzduiesc expoziții de artă, cea mai mare și mai renumită este O-Cat.

 

Sea World: o navă în centrul orașului Shenzhen

Sea World shenzhen
sursă foto: Pixabay

Deși numele vă poate lăsa să vă gândiți, Seaworld nu este un parc tematic pentru familii. Este o zonă de divertisment în stil occidental unde puteți găsi baruri în aer liber, restaurante și cluburi de noapte care atrag o clientelă internațională. Inima zonei este o adevărată navă, complet înconjurată de apa unui mic lac artificial.

Această zonă de divertisment în stil occidental a suferit o renovare completă în 2003, când guvernul a ales să profite de reputația și popularitatea pe care Seaworld o adunase în rândul turiștilor.

 

Luohu Commercial City

luohu commercial city
sursă foto: Shutterstock

Luohu Commercial City este cel mai renumit centru comercial din Shenzhen, cunoscut pentru oferta de genți de modă și pentru activități care oferă servicii personalizate.

Cu peste 700 de magazine distribuite pe mai mult de cinci etaje, Luohu Commercial City vă va oferi o experiență intensă de cumpărături.

 

Window of the world: Fereastra lumii

window of the world shenzhen
sursă foto: Shutterstock

Window of the World este, cu siguranță, unul dintre locurile care trebuie văzute în Shenzhen. După cum indică și numele, este un parc tematic care prezintă reproduceri ale celor mai renumite atracții turistice din lume, toate în miniatură!

Puteți vedea replici ale Turnului Eiffel, vechii Atene, comoara asiatică Angkor Wat din Cambodgia, turnul înclinat din Pisa, cascada Niagara și multe altele.

Parcul reunește aproximativ 130 de atracțiile mondiale și oferă o privire curioasă asupra modului în care fondatorii au ales să reproducă lumea exterioară într-o țară care, gândindu-se peste ea, s-a deschis lumii doar cu treizeci de ani în urmă.Satul de pictura în ulei Dafen

La Dafen, cel mai mare centru de replică a picturilor în ulei din lume, veți găsi peste 1.200 de galerii care prezintă reproduceri ale celor mai mari capodopere ale artei mondiale: de la Monalisa lui Da Vinvi, până la Sărutul lui Klimt (doar pentru a numi câteva).

Acest atelier de artă a fost creat în 1989 de o colonie de artiști care își plătesc chiria prin vânzarea de lucrări la costuri reduse.

 

Plajele din Dameisha

Plajele din Dameisha - Shenzhen
sursă foto: Pixabay

Bucurați-vă de nisipul și apa de pe plajele din Dameisha, în cartierul Yantian.

La est de Shenzhen, plaja Dameisha se întinde pe un număr de 19 kilometri, iar zona este bogată în recife de corali, insule, peșteri și peisaje pitorești.

Bucurându-vă de petrecerea timpului liber în Parcul de plajă Dameisha este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Shenzhen. Soarele pe plajă sau mersul pe jos pentru a vă bucura de peisajul subtropical de pe coastă vă va oferi o experiență unică.

În plus față de înot, puteți găsi numeroase alte activități, cum ar fi închirieri de motociclete, quad-uri de plajă și bungee jumping.

 

Shenzhen Mangrove Nature Reserve: rezervația naturală a pădurilor de mangrove

Parcul Mangrove Nature Reserve este un parc ecologic pe mare cu intrare gratuită. În parc, este posibil să se observe îndeaproape caracteristicile ecologice specifice ale plantelor de mangrove.

Între timp, mersul cu bicicleta de-a lungul căii marine dimineața sau seara vă va ajuta să scăpați de agitația vieții orașului. De asemenea, puteți avea ocazia să vedeți câteva păsări foarte rare dimineața, între septembrie și martie, deoarece mii de specii migrează în aceste zone.

 

Stocați-vă pe electronică în districtul Huaquangbei

Cartierul Huaquangbei, în Futian are cea mai mare piață electronică din China. Aici veți găsi cele mai recente versiuni și piese de schimb pentru dispozitive electronice vechi și camere foto. Există trei piețe principale în raion: SEG Electronics, Huaqiang Electronics și Cyber.

Unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a cumpăra produse electronice și computere. Piața calculatoarelor SEG este formată din opt etaje ale unor mici distribuitori independenți de programe informatice și hardware.

 

Vizitați cetatea Dapeng din dinastia Ming

Cetatea Dapeng
sursă foto: Shutterstock

Cetatea Dapeng, la aproximativ o oră de la Shenzhen, este un oraș fortificat al dinastiei Ming, care a rămas intact. Orașul a apărat odată țărmul de pirați. Într-un fel, este un muzeu de istorie vie, deoarece încă mai locuiesc aici mulți oameni.

 

Meditează la templul lui Tien Hou

Templul Tien Hou este un dar votiv pentru zeița mării pentru salvarea exploratorului chinez Zheng He în timpul unei furtuni puternice pe mare.

Templul nu este original, a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul anilor, dar este un exemplu frumos al unui templu tradițional chinezesc. În interior există: un muzeu de vizitat, camere pentru a explora și probabil că veți întâlni oameni care se roagă.

 

Cum se ajunge la Shenzhen: de la Hong Kong sau direct cu avionul

Majoritatea oamenilor sosesc în Shenzhen de la granița cu Hong Kong. Acum, calea ferată de mare viteză Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong se conectează la Guangzhou, Shenzhen și Hong Kong și oferă o alternativă mult mai rapidă.

Din West Kowloon de pe insula Hong Kong, trenul aduce în aproximativ 16 minute la Futian și aproximativ 19 minute la Shenzhen Nord!

Dacă călătoriți cu avionul, puteți ateriza direct la aeroportul orașului, Aeroportul Internațional Shenzhen Bao’an, care este, de asemenea, sediul companiei Shenzhen Airlines.

 

(2537)

Share-uieşte cu prietenii 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *